Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 6
Sutra: 14° 14° 6
19. svibnja 2019.
Originalni recept

NA AMERIČKI NAČIN Kako napraviti božanstvenu deep dish Chicago style pizzu

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2019. u 11:47 2019-05-14T11:47:00+02:00

Pizza je savršen izbor za podizanje raspoloženja, a mi vam danas donosimo recept za bogatu pizzu u poznatoj američkoj verziji

Bura i hladno vrijeme neuobičajeno za ovo doba godine savršena su izlika za pripremu comfort food jela, a pizza je svakako ultimativni izbor za podizanje raspoloženja. Ukoliko vam je dosadila klasična priprema i poželjeli ste isprobati pizzu na nešto drugačiji način, vrijeme je da pripremite pizzu na američki način u poznatom Chicago stilu, gradu koji je poznat po vjetru, baš kao i naša Rijeka.

Deep dish pizzu odlikuje karakteristično bogato, deblje tijesto na koje se nadjev slaže obrnutim redosljedom: umjesto sira na vrhu, na tijesto se prvo slažu kriške mozzarelle, i to u bogatom sloju. Sredina nadjeva rezervirana je za kobasicu, a možete se poslužiti i suhom salamom ili pak mljevenim mesom. Nadjev se prekriva slatkastim umakom i prije serviranja obilno posipa naribanim parmezanom. U slast!

Sastojci:

Za tijesto:

1 ¼ šalice tople vode

2 ¼ žličice suhog kvasca

2 žličice šećera

3 ¼ šalice brašna

¾ šalice kukuruzne kaše

2 žličice soli

2 žlice rastopljenog maslaca

1 žlica maslinovog ulja

Za umak:

2 žlice maslaca

1 luk, nasjeckan

1 žličica soli

1 žličica chillija u prahu

1 žličica suhog origana

2 češnja češnjaka, nasjeckanih

1 žličica šećera

konzerva pelata

Za nadjev:

225 g kobasice

10 kriški mozzarella sira

naribani parmezan

Upute:

1. Pripremite umak: u manjoj posudi otopite maslac, dodajte luk, sol, chilli i origano te držite na srednje jakoj vatri dok umak ne dobije zlatnosmeđu boju. Dodajte češnjak, šećer i pelate, pustite da zavri i kuhajte 20 minuta dok se umak ne zgusne.

2. Pripremite tijesto: pomiješajte suhi kvasac, kukuruznu kašu, šećer i vodu i ostavite jednu minutu. U zdjeli za miksanje pomiješajte brašno i sol, dodajte kvasac i maslac i mijesite dok ne formirate tijesto. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok se tijesto ne formira u kuglu. Prebacite u duboki pladanj (može poslužiti i kalup za torte) kojeg ste premazali maslinovim uljem. Premažite tijesto maslinovim uljem i pustite da se diže sat vremena.

3. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte do debljine od 5 cm.

4. Pećnicu zagrijte na 215 º C.

5. Tijesto prebacite u kalup kojeg ste premazali uljem i posuli brašnom. Krajeve ravnomjerno utisnite na rubove kalupa služeći se rukama i prstima.

6. Tijesto prekrijte kriškama mozzarelle, dodajte komadiće kobasice ili suhe salame i prekrijte umakom.

7. Pecite 20- 25 minuta dok se sir ne otopi i kora ne poprimi smeđu boju. Pospite naribanim parmezanom.

pizza, deep dish pizza

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka