Orašasti plodovi

Lješnjaci nisu samo za kolače, mogu se koristiti i u juhama, nadjevima, tjesteninama, umacima…

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Lješnjaci će najduže će trajati ako ih čuvate u ljuski, čvrsto zatvorene u plastičnoj posudi ili vrećici. Ako ih držite u hladnjaku, lješnjaci će ostati upotrebljivi do godinu dana



Specifičan slatkasti okus i visoke nutritivne vrijednosti smjestili su lješnjake na sam vrh popularnosti kada je riječ o orašastom voću. Ovih dana posebno su traženi kako bi se uklopili u blagdanske slastice. Budući da su ove godine jako dobro rodili niti cijena im nije previsoka u odnosu na prošlu godinu. Lješnjak je plod lijeske, grmolike biljke široko rasprostranjene po Europi i Zapadnoj Aziji, a u Hrvatskoj ima sve više uzgajivača čiji lješnjaci nose markicu eko. A koliko su lješnjaci traženi govori podatak da se u svijetu svake godine proizvede preko 800 tisuća tona lješnjaka.


Osim kao sastojak brojnih slatkih, ali i slanih jela, lješnjaci su savršen izbor za grickalicu i to kaloričnu. Naime, na 100 grama imaju 628 kalorija od čega najviše otpada na masti. Ovdje posebno dolaze do izražaja zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline s udjelima 7,9 grama na 100 grama. Osim za masnoće, lješnjaci su dobar izvor dijetalnih vlakana, ali i proteina. Od minerala su dobar izvor mangana, bakra, magnezija fosfora i željeza, dok od vitamina imaju najviše vitamina E, B i folne kiseline.


Lješnjake je najbolje jesti sirove i to nakon što ste ih namočili preko noći. Na taj nači aktiviraju se enzimi. Da bi bili sigurni u njihovo djelovanje, pojedine studije preporučuju konzumiranje između 30 i 60 g orašastih plodova dnevno.





Volite popularan namaz od lješnjaka? Možda je vrijeme da ga probate pripremiti sami.


Sastojci za dvije posude od 200 g: 250 g mliječne čokolade, 195 g paste od lješnjaka (sitno mljevenih lješnjaka), 10 g gorkog kakaa, 20 g biljnog ulja, 1 štapić vanilije


Priprema: Ako nemate gotovu pastu od lješnjaka pripremite ju tako da u multipraktiku meljete lješnjake dok se ne pretvore u pastu. Tako pripremlljenu pastu staviti u posudu, dodati prstohvat soli i biljno ulje. Miješati dok smjesa ne postane jednolična, a zatim dodati sjemenke vanilije. Dobro promiješati. Čokoladu nasjeckati i otopiti u posudi na pari. Otopljenu čokoladu i kakao pomiješati sa smjesom od lješnjaka i miješati sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Sterilizirajte posudice i ohladite ih te ih punite kremom. Stavite na 20 minuta u hladnjak. Ovako pripremljena krema spremna je za uporabu i može trajati do dva tjedna.



No lješnjake možete koristiti u kremama, keksima, kolačima, ali i juhama, nadjevima, tjesteninama, sladoledima, umacima. Ako niste ljubitelj brašna, sitno mljeveni lješnjaci u potpunosti ga mogu zamijeniti u kolačima. Iako je njihova kožica zdrava neki ju ne vole. Najbolji način za njeno uklanjanje jest da se lješnjaci kratko poprže na suhoj tavi stave u krpu i trljaju dok sve kožice posve ne otpadnu s plodova. Vjerojatno najpopularnija kombinacija jest ona lješnjaka i čokolade, ali slažu se s kavom i medom, ali i mrkvom. Mogućnosti spajanja lješnjaka su zaista brojne. Donosimo nekoliko slatkih recepata.


Foto Istock


Foto Istock



Cheesecake s karamelom i lješnjacima


Sastojci za bazu: 200 g digestive keksa, 100 g maslaca, 2 žlice smeđeg šećera


Za kremu: 500 g svježeg kremastog sira, 200 ml slatkog vrhnja, 10 g želatine u listićima, 120 g šećera, 40 g šećera u prahu, 75 g lješnjaka


Priprema: kekse usitniti u multipraktiku sa šećerom, a zatim smjesu pomiješati s otopljenim maslacem. Kalup promjera 22 cm s rubovima koji se skidaju obložiti masnim papirom i na dno utisnuti smjesu od keksa i maslaca. Staviti u hladnjak na pola sata.


U duboku posudu stavite 120 g šećera i 25 ml vode. Kada šećer poprimi lijepu smeđu boju, neprestano miješajući uliti 50 ml tople vode. Ukloniti s vatre i pustiti da se ohladi do sobne temperature. Svježi krem sir izradite mikserom, a potom u njega neprestano miješajući uliti karamel. Lješnjake usitniti, a nekoliko komada ostaviti sa strane za dekoraciju. U kremu umiješati 25 g lješnjaka i šećer u prahu. Listiće želatine na 10 minuta namočiti u hladnoj vodi, ocijediti i otopiti u dvije žlice mlakog slatkog vrhnja (uzeti iz ukupne količine). Kada se malo ohladi umiješati u kremu, a od ostatka slatkog vrhnja napraviti šlag. U kremu ručno umiješati šlag. Od kreme odvojiti dvije do 3 žlice za dekoraciju, a ostatak staviti na podlogu od keksa i staviti u hladnjak na 4 sata. Kada se kolač ohladio, izvaditi ga iz kalupa i ukrasiti preostalom kremom i lješnjacima.


Krema od lješnjaka


Ovom kremom možete puniti torte ili kolače.


Sastojci za 1 kg kreme: 4 žutanjka, 125 g šećera, 35 g brašna, 180 g sitno mljevenih oguljenih lješnjaka, 500 ml mlijeka, 15 škrobnog brašna, 200 g slatkog vrhnja


Priprema: Šećer i žutanjke miješati dok ne udvostruče volumen i postanu pjenasti, potom umiješati brašno i škrobno brašno i na kraju mljevene lješnjake. Zadnje umiješati mlijeko. Kremu prebaciti u posudu za kuhanje i neprestano miješajući na srednje jakoj vatri dovesti do vrenja. Kada dobijete gustu smjesu ukloniti s vatre, pokriti plastičnom folijom i pustiti prvo da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom staviti u hladnjak na sat vremena. Od slatkog vrhnja napraviti šlag i umiješati ga u kremu koja je sada spremna za upotrebu. Ovako pripremljena krema može stajati dva do tri dana u hladnjaku.


Foto Istock


Foto Istock



Brownies s lješnjacima


Sastojci za pleh od 20x28cm: 175 g maslaca, 1 prstohvat soli, 200 g čokolade, 2 jaja, 60 g lješnjaka, 100 g brašna, 200 g šećera, 5 g praška za pecivo, 20 g gorkog kakaa


Priprema: Nasjeckati čokoladu. Maslac otopiti na pari i kada je gotovo otopljen umiješati nasjeckanu čokoladu. Kada se čokolada otopi dodati kakao i dobro promiješati dok se sastojci ne prožmu i maknuti posudu s vatre. U drugoj posudi pjenasto umiješati šećer i jaja, dodati im otopljenu čokoladu.


Brašno pomiješati s praškom za pecivo i prstohvatom soli te postepeno dodati smjesi jaja i čokolade. Lješnjake lagano popeći na tavi te im uz pomoć krpe ukloniti kožicu. Nasjeckati ih na krupne komade te umiješati u smjesu. Pleh obložiti masnim papirom, a pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Tijesto peći 35 minuta. Kada je pečeno pustite da se »odmori« 10 minuta, a zati ga režite na kvadrate. Čuvajte ih do pet dana zatvorene u staklenoj ili metalnoj posudi.