Ideja za ručak

Kako pripremiti goveđi gulaš s omiljenom jesenskom poslasticom

Slavica Kleva

Foto pixabay

Foto pixabay

Ovaj neobičan gulaš poslužiti s tjesteninom, kuhanim krumpirom ili njokima



Kesteni se koriste i u slanim jelima. Evo prijedloga za ručak koji spaja kestene i meso.


Sastojci:1 kg govedine za gulaš1/2 kg kestena5 žlica maslinovog ulja2 glavice luka3 režnja češnjaka2 dl umaka od rajčice1 mrkva1 korijen peršina1-2 dl crnog vinaorigano, list lovora, timijansol, papar, mljevena crvena paprika1 žlica brašna 

Priprema: Kesten skuhati i oguliti, meso narezati na kocke. Na maslinovom ulju pirjati govedinu dok ne pusti vodu i ne napravi se korica sa svih strana. Dodati sitno nasjeckan luk. Kad za 10-ak minuta luk omekša, dodati sol i papar, usitnjen češnjak i crno vino. Dinstati 10-ak minuta, dok tekućina ne ispari.


Ponovo dodati malo vode i usitnjeni peršin i naribanu mrkvu. Pola sata kuhati uz dodavanje vode po potrebi, pa dodati umak od rajčice i lovor.




Doliti vode da meso »pliva« i nakon pola sata ubaciti kuhani kesten te na laganoj vatri sve skupa kuhati još pola sata (ovisi o govedini), dok potpuno ne omekša.


Dodati žlicu mljevene crvene paprike i žlicu brašna, sve promiješti i opet podliti vodom i s malo crnog vina kako bi umak postao gust. Poslužiti s tjesteninom, kuhanim krumpirom ili njokima.