Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
21. listopada 2019.
Recept

Jeste li jeli humus? Ako niste, isprobajte najzdraviji namaz na svijetu

Izvor: Unsplash
Izvor: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2019. u 7:51 2019-02-05T07:51:29+01:00

Ova poslastica koju svojataju i Libanonci i Izraelci sadrži željezo, vitamin B6, mangan, bakar, folnu kiselinu i amino kiseline. Većina sastojaka u originalnom humusu koriste se stoljećima u Turskoj i arapskim zemljama, a pojedini stručnjaci smatraju kako humus vuče korijene iz Sirije.

Humus je namaz koji se obožava diljem svijeta. Krasi ga bogat okus, hranjivost i niska kalorijska vrijednost. Pravi se od slanutka koji je veoma zdrav jer ne sadrži kolesterol i zasićene masti. Bogat je proteinima i omiljeno je jelo među vegetarijancima.

Slanutak je djelotvoran u sprječavanju nagomilavanja kolesterola u krvnim žilama, a regulira i razinu šećera u krvi te sadrži i dosta omega-3 masnih kiselina koje su odlične za održavanje rada srca.

Ova poslastica koju svojataju i Libanonci i Izraelci sadrži željezo, vitamin B6, mangan, bakar, folnu kiselinu i amino kiseline. Većina sastojaka u originalnom humusu koriste se stoljećima u Turskoj i arapskim zemljama, a pojedini stručnjaci smatraju kako humus vuče korijene iz Sirije.

Sastojci:

800 gr slanutka
4 žličice paste od sezama - tahini
2 češnja češnjaka
1 žličica morske soli
6 žlica maslinovog ulja
3 žlice soka od limuna,
Prstohvat kajenskog mljevenog papra ili kumina
Prstohvat mljevene crvene paprike

Upute za pripremu:

Slanutak stavite u vodu i pustite ga da odstoji preko noći. Kuhajte ga oko sat i pol. Kada se skuha ubacite ga u blender ili upotrijebite štapni mikser za usitnjavanje. Dodajte češnjak, sol, a zatim maslinovo ulje, limunov sok i tahini.
Kada smjesa postane kompaktna i jednolična, humus je gotov.

Prilikom serviranje možete ga ukrasiti svježim peršinom i žličicom maslinovog ulja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.