Domaći namaz

Jednostavna pašteta iz kućne radinosti: spojite leću i slaninu

P. N.

Ovu paštetu možete poslužiti kao predjelo ili kao samostalan večernji obrok.



Ne tako davno s vama smo podijelili recept za ukusne domaće krekere. Danas nudimo recept za pravi zimski namaz od leće i slalnine. Možete ju poslužiti kao predjelo ili kao samostalan večernji obrok.


Sastojci za 4 osobe: 600 g leće, 60 g maslaca, 20 g kapule, sol, papar, 80 g slanine, 2 žlice maslinovog ulja, 1 l povrtnog temeljca, grančica ružmarina


Priprema: Na maslinovom ulju dinstati sitno sjeckanu kapulu. Kada dobije zlatno-žutu boju ubaciti opranu leću i kratko dinstati. Preliti povrtnim temeljcem, dodati grančicu ružmarina i kuhati 40 do 45 minuta na laganoj vatri. Začiniti solju i paprom tek kada je leća kuhana. Dok se leća kuha slaninu narezati na kockice i popržiti na suhoj tavi.




Kada je leća kuhana ukloniti ružmarin i višak tekućine (nemojte baciti već sačuvajte sa strane). Leću izraditi štapnim mikserom i pretvoriti u kremu, a ako je pregusta malo razrijediti tekućinom od kuhanja.


Umiješati maslac i poprženu slaninu (dio možete ostaviti za dekoraciju). Kremu od leće ohladiti i poslužiti s domaćim (ili kupovnim) krekerima.