Pečenje

Ideja za obiteljski ručak: Punjeno pile

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ovako nadjeveno pile može biti i odlična ideja za božićni ručak



Danas predlažemo punjenu kokicu čija je priprema relativno jednostavna i kratka, a nadjev od voća ponudit će nešto drugačije od onog što inače jedemo. Ovako nadjeveno pile može biti i odlična ideja za božićni ručak.


Sastojci za 4 osobe: 1 pile, 12 suhih šljiva bez koštica, 2 jabuke, 80 g maslaca, 1 jaje, 1 kapula, 1 stabljika celera, 2 žlice smeđeg šećera, 1 limun, pola žličice cimeta, sol, papar, nasjeckani ružmarin i peršinPriprema: Nasjeckanu kapulu dinstati na malo maslaca dok ne požuti. Jabuke nascjeckati na kockice i očistiti celer od vanjskih vlakana te nasjeckati na ploškice. Jabuke i celer dodati kapuli i pustiti da omekšaju na laganoj vatri. Suhe šljive pomiješati sa sokom i koricom limuna, dodati šećer, nasjeckani ružmarin i peršin.

Toj smjesi dodati smjesu od jabuka i pustiti da se malo ohladi, a zatim dodati jaje, sol, papar i cimet. Dobro promiješati i tom smjesom puniti pile. Otvor zatvoriti čačkalicama i staviti u namašćen pleh. Pile namazati preostalim maslace i dobro posolite. Peći na 180 na dva sata, polijevajući pile svako toliko sokom od pečenja. Poslužiti s punjenjem ili prilogom prema izboru.