Jesenska delicija

Glazirani keksići s tikvom prava su jesenska poslastica kojom ćete razveseliti obitelj

P. N.

Mješavina začina pripremite sami. Za to će vam trebati cimet, đumbir, muškatni orah, klinčić

Tikve svojim bojama i mirisom pravo su jesensko povrće, a najčešće ih pripremamo kao juhu. No puno je još načina na koji se mogu iskoristiti, a naš su prijedlog slasni kolačići čiji su glavni sastojak upravo tikve. Od navedenih sastojaka dobit ćete oko pedeset komada, a prilikom izrade možete angažirati i mlađe članove obitelji. Tijekom pečenja neće se raširiti pa željeni obilik napravite prije pečenja. Vrijeme pripreme: 15 minVrijeme pečenja: 8 min Sastojci: 1/2 šalice omekšalog maslaca1/2 šalice ulja1/2 šalice pirea od tikve1 šalica šećera1/2 šalice šećera u prahu1/2 čajne žličice extracta vanilije2 jaja4 šalice glatkog brašna1/4 čajne žličice sode bikarbone1/4 čajne žličice vinskog praška za pecivo1/2 čajne žličice soli1/2 čajne žličice mješavine začina za pitu od bundeve* Glazura: 2 šalice šećera u prahu3-4 žlice slatkog vrhnja1/4 čajne žličice mješavine začina za pitu od bundeve* *Mješavina začina za pitu od bundeve (pripremite veću količinu pa koristite po potrebi):4 čajne žličice cimeta2 čajne žličice đumbira½ čajne žličice muškatnog oraha½ čajne žličice klinčićaPriprema: Pećnicu zagrijati na 175 stupnjeva. Plehove za pečenje obložiti masnim papirom. U većoj posudi pomiješati omekšali maslac, ulje, pire od bundeve, obje vrste šećera, ekstrakt vanilije i jaja. Miješati mikserom dok ne smjesa ne postane kompaktna. Zatim dodati brašno, sodu bikarbonu, vinski prašak, sol i mješavinu začina za pitu od bundeve. Miješati rukama dok smjesa ne postane kompaktna. Smjesu vaditi žličicom (za jedan keks potrebne su dvije čajne žličice). Trebalo bi vam stati 12 kuglica na jedan pleh. Navlažiti dno čaše i umočiti u kristal šećer te pritisnuti kuglicu da dobijete pravilan keks. Ponoviti za svih 12. Peći oko osam do devet minuta. Kada su pečeni ostaviti ih da se hlade oko 5 minuta i tek tada ukloniti s pleha i staviti na rešetku. Ponoviti s ostatkom tijesta,

U međuvremenu pripremiti glazuru. U posudi dobro promiješati sve sastojke. Ako je glazura pregusta dodati malo mlijeka. Svaki keks premazati glazurom i pustiti da se glazura stvrdne. Poslužiti.


Foto Instagram


Foto Instagram





Foto Instagram


Foto Instagram



Foto Instagram


Foto Instagram



Foto Instagram bakemydayinc, anothertablespoon, tuckergirl03