SLATKO OSVJEŽENJE

Dva prava ljetna deserta: Sladoled od manga i grilane marelice

Ivana Kocijan

Foto Istock

Foto Istock

U vrućim ljetnim danima najbolje će nas osvježiti i zasladiti hladni deserti poput moussea, kreme u čaši, sorbeta, sladoleda ili pak pudinga i voćnih salata



Svježi, voćni, lagani – ljetni deserti specifični su po tome što njihova priprema zahtijeva minimalno ili nikakvo uključivanje pećnice ili štednjaka. Danas donosimo dva upravo takva, jako jednostavna za pripremu. U jednom je glavni sastojak egzotično voće – mango, a u drugom marelice.


Sladoled od manga


Sastojci (za 2 osobe): 1 zreli mango, med, menta, vanilija, kardamom (po želji)


Priprema: Mango razrezati na manje komade i zamrznuti najmanje sat ili dva. Nakon toga, voće izvaditi iz zamrzivača i ostaviti da stoji 5 do 10 minuta. Lagano omekšalo voće miksati u multipraktiku ili mikseru dok se ne pretvori u kremastu smjesu. Prije miksanja po želji zasladiti medom i začiniti mentom, vanilijom, kardamomom itd. Na isti način sladoled se može napraviti i od banana, jagoda, bresaka…


Grilane marelice s umakom od grčkog jogurta




Sastojci: 12 marelica, otkoštenih i razrezanih na polovice, maslinovo ulje, sol, papar, timijan, 1 šalica grčkog jogurta, 2 žlice meda, bosiljak, nasjeckani bademi, lješnjaci ili pistacije


Priprema: Očišćene marelice začiniti maslinovim uljem, solju i timijanom i peći na grill-tavi, na laganoj vatri, dok se ne omekšaju i lagano zapeku. Prije posluživanja preliti ih umakom napravljenim od grčkog jogurta, meda i bosiljka. Po želji posuti tostiranim bademima, lješnjacima ili pistacijama. Ovaj je desert izvrstan i u toploj, mlakoj i rashlađenoj varijanti.