Ličanin u Zagrebu

Bloger Hungry Mile: Ako trošiš vrijeme na nabavu, pripremu i kuhanje, onda ta hrana mora biti dobra

Ivana Kocijan

Foto Marija LAĆA

Foto Marija LAĆA

Mnogo hrane koju jedem je s ličkih farmi, od ljudi koje poznajem godinama i danas jako cijenim sve to što rade svih ovih godina i zahvalan sam što su me naučili što je prava hrana, ističe Mile



S više od 12 tisuća pratitelja na Instagramu, Hungry Mile, odnosno Mile Butorac, jedan je od popularnijih food blogera u nas.


– Hungry Mile je nastao prije četiri godine, nakon sudjelovanja u prvoj sezoni showa »Tri, dva, jedan – kuhaj!« (proljeće 2014.). Jedna prijateljica je za moj tadašnji privatni profil »das_mile« izjavila da je samo takav promašaj i kako bi se trebao zvati »hungry_mile«. Nakon nekoliko dana to mi je postalo simpatično i odlučio sam promijeniti ime. Dvije godine iza toga malo sam se »ozbiljnije« posvetio Instagramu; mislim da je zapravo svemu kumovala prva suradnja i tek nakon nje otkrivam sve mogućnosti koje ta platforma nudi. Kroz sve vrijeme me vodi ista želja – što više kuhati i peći, probati što više toga… Rasti razvijati se u svim pogledima od kuhanja, prezentacije do fotografije i teksta…, otkrio nam je Mile.


Foto Marija LAĆA


Foto Marija LAĆA





Inače, ovaj je Ličanin sa zagrebačkom adresom po zanimanju fizioterapeut i radni terapeut. Nakon rada u Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i neuromotoričkim poremećajima odlučio je raditi nešto slično, ali pod svojim uvjetima i onako kako on misli da treba tako da je započeo s individualnim treninzima s djecom iz autističnog spektra.


– Koncept je zamišljen kao trening aktivnosti svakodnevnog života, dakle sprečavanje stereotipija i repetitivnih radnji i učenje, vježbanje i savladavanje vještina potrebnih za što samostalniji život, objasnio je.


Fotografski se tek gradim


Kad je njegova ljubav prema hrani u pitanju, Mile kaže kako ona traje oduvijek.


– Rođen sam i odrastao u Lici, kao mali sam svako ljeto provodio na selu u okolici Gospića kod bake i djeda na njihovoj farmi i mislim da sam se još tada zaljubio u hranu. Oduvijek sam bio fasciniran svim procesima hrane: od uzgoja, nabave, donošenja u kuhinju, pripreme i kasnije stavljanja na stol. Volim sve oko hrane pa tako i jesti, smeta me samo što ponekad tako brzo jedem, tako hlapljivo kao da se bojim da mi ju netko ne ukrade. Srećom to sam osvijestio i sam, ali i ljudi oko mene, pa me stalno opominju. Fotografski se tek gradim i još je velik put ispred mene, želim učiti raditi dobre fotke i jačati vizualni identitet, stvarati prepoznatljivost. U budućnosti mi je želja krenuti i s videima, ali polako, tek trebam plasirati web-stranicu i to je već korak naprijed jer će donijeti nekog novog Milu – jer i ja i hrana kroz sve ove godine odrastamo i mijenjamo se, rekao nam je.


Kuhanju, kaže, nekada pristupa ozbiljno, nekada manje ozbiljno, ali se uvijek trudi da sve bude kako treba.


Volim kuhano i volim žlicom…


– Ako trošiš vrijeme na nabavu, pripremu i kuhanje, onda ta hrana mora biti dobra, trebaš se truditi da konkurira ili bude u rangu onoga što bi jeo vani. I danas mi je sve više bitno da je namirnica prvenstveno sezonska, a ako je ikako moguće i lokalna – želja mi je da se pozornost zajednice okrene prema poljoprivrednicima – te ljude treba održati i podržati. Puno hrane koju jedem je s ličkih farmi, od ljudi koje poznajem godinama i danas jako cijenim sve to što rade svih ovih godina i zahvalan sam što su me naučili što je prava hrana, ističe Mile.



Slatko ili slano?


– Najteže pitanje ikad! Kako se odlučiti kad je sve fino?! Ipak je najbolje nakon dobrog slanog, ostaviti mjesta i za slatko.



Veliki zaljubljenik u hranu, on je jedan od onih koji vole sve i jedu sve, ali se trudi ne pretjerivati ni u čemu.


– Vjerujem kako je sva hrana zdrava, to je u konačnici naša energija – gorivo, bitno mi je da je raznoliko i da nije baš prženo, toga nikad nisam bio ljubitelj. Ali raznolikost mi je zbilja važna – sve ono što objavljujem, mali je dio svega što pripremam i jedem. Moja svakodnevna kuhinja je dosta jednostavna: juhe, variva… Volim kuhano i volim žlicom… Već neko vrijeme pokušavam sve to zakomplicirati i baš sporo ide… Nekako se uvijek vratim poznatom, hrani na kojoj smo vjerojatno svi odrastali. A ako baš moram navesti nešto što bi mogao jesti uvijek i stalno (kao neko najdraže jelo), to bi bile punjenje paprike i lešo piletina s nekim super prilogom i salatom, otkrio je.


Hrana je emocija


Mile kaže kako mu je jedan od dražih kulinarskih savjeta dala Željka Klemenčić, članica žirija u showu »Tri, dva, jedan – kuhaj«, koja je na njegove zamalo suze zbog kunića i dobro skuhano jelo rekla: Ako želiš ozbiljno kuhati, moraš otpustiti sve kočnice i jednostavno kuhati.


– Tada balavom 21-godišnjem klincu sklonom idealiziranju svega, taj savjet mi uopće nije sjeo, ali danas vidim da je bila toliko u pravu jer toliko jela i hrane ne bih probao da nije bilo toga. Nemam ja takve savjete, ja sam samo amater koji svakog dana iznova nešto nauči. Hrana je emocija, koliko puta nas samo topli ili hladni zalogaji bude ili su završni dio dana kada se znamo nagraditi za nešto uspješno ili utješno. Ja mogu samo savjetovati da uživate, kuhate, pečete i dijelite sve to s voljenim ljudima oko vas jer treba otimati radost danima što bježe, zaključio je bloger kojeg ćete pod imenom Hungry Mile pronaći na Facebooku i Instagramu.


Foto Marija LAĆA


Foto Marija LAĆA



Piletina omotana špekom


Sastojci:2 komada pilećih prsa4 krumpira1 poriluk8 kriški pancetenekoliko cherry rajčica1 žlica talijanske mješavine začinasol, papar, majčina dušica i čili po želji1 dcl vina ili vode ili temeljcaPostupak: Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, a krumpire oguliti, narezati na kockice te ih staviti u lonac u slanu vodu da prokuhaju. Poriluku odstraniti vanjske listove, dobro ga oprati i izrezati. Krumpir ocijediti te ih s porilukom staviti u tavu (ili pleh) u kojoj ćete sve peći, začiniti i promiješati. Dodati im rajčice i podliti odabranom tekućinom. Zatim i filete pilećih prsa začiniti, a onda oko svakog fileta omotati kriške na tanko narezane pancete (ili kao na slici isplesti mrežu i zamotati krajeve) i dodati ih u sredinu na povrće. Povrće i piletinu staviti u zagrijanu pećnicu, smanjiti temperaturu na 180 i peći oko 30 minuta. Poslužiti uz sezonske lisnate salate.

Foto Marija LAĆA


Foto Marija LAĆA



Galetta s jabukama


Za tijesto:300 g brašna (pola glatko – pola oštro)prstohvat soli2 žlice šećera u prahunaribana korica jednog limunavanilija ili vanilin šećer150 g maslaca 1 veliko jajepo potrebi nekoliko žlica hladne vodePriprema: Brašno, sol, šećer i koricu limuna pomiješati – njima dodati hladan maslac narezan na kockice. Utrljati brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodati jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povezati, ako nije kompaktno do kraja onda dodati malo vode. Dobro povezano tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, sve skupa premjestiti na lim za pečenje (ja sam koristio veliki lim iz pećnice). Tijesto premazati s nekoliko žlica pekmeza (ja sam koristio od šljiva) tako da sa svake strane bude maksimalno 2 cm slobodnog tijesta (to će biti preklop). Tako pripremljeno ostaviti sa strane i upaliti pećnicu da se grije. Za nadjev: Nekoliko većih jabuka (4-5) dobro oprati, i rezati ih na tanje ploške i politi ih sokom jednog limuna te po njima naribati manji komad svježeg đumbira. Jabuke slagati po tijestu – po onom dijelu premazanom pekmezom. Posuti ih cimetom i šećerom. Ne treba puno šećera zbog pekmeza. Čiste krajeve premotati preko jabuka kao paketić i staviti peći na 180 stupnjeva pola sata. Paziti i gledati kad je gotovo. Tijesto treba biti keksasto, a voće meko.