Odlazi

“Žrtveni jarac” okrutne politike? Trump smijenio ministricu domovinske sigurnosti

Hina

Reuters

Reuters



Američka ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen odlazi sa svoje dužnosti, a zamjenit će je Kevin McAleenan, trenutni povjerenik za carine i graničnu zaštitu SAD-a, objavio je u nedjelju američki predsjednik Donald Trump.


Trump je na twitteru izvjestio da će »ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen napustiti svoj položaj, a ja joj se zahvaljujem na službi«. Visoki izvor iz administracije potvrdio je da je Nielsen dala ostavku na Trumpov zahtjev.


Trumpova administracija provodi obnovu odjela odgovornog za imigracijsku politiku, a Nielsen je bila na mjestu čelne osobe za domovinsku sigurnost od prosinca 2017. godine




Njezin je odjel odgovoran za provedbu nekih od najspornijih Trumpovih politika, kojima pokušava smanjiti broj Meksikanaca i stanovnika država Srednje Amerike koji ulaze u SAD bez odgovarajuće dokumentacije.


Često podvrgavana oštrim ispitivanjima demokrata u Kongresu, Nielsen je nadgledala provedbu Trumpovih planova kao što su izgradnja zida na granici s Meksikom i odvajanje djece migranata od njihovih obitelji.


Predsjednik demokratskog Odbora za domovinsku sigurnost Predstavničkog doma Bennie Thompson izjavio je kako je mandat Nielsen na čelu Ministarstva za domovinsku sigurnost »od početka bio katastrofa«.


No, ona ne bi trebala poslužiti kao žrtveni jarac za »užasnu i okrutnu Trumpovu politiku«, poručio je Thompson. Napominjući da domovinska sigurnost sada nema ni ministra niti zamjenika pozvao je Vladu da u dobroj vjeri radi s Kongresom kako bi zemlja bila sigurna.


Trump ustrajava u tvrdnji da prelazak imigranata preko južne američke granice ugrožava nacionalnu sigurnost, pa ga treba hitno spriječiti.


Nedavno je zaprijetio da će zatvoriti granicu ili njezine dijelove ako Kongres ne promijeni zakone koji omogućuju »imigracijske rupe«.