Analiza

ZAŠTO TRUMP SLAVI? Gubitak Zastupničkog doma na kraju bi mu mogao čak ići u korist

Hina

Reuters

Reuters

Njegov napadni entuzijazam nakon gubitka Zastupničkog doma možda i nije toliko nerealan kao što se čini, s obzirom na to da su republikanci zadržali većinu u Senatu, dok bi mu mogući sukobi sa Zastupničkim domom mogli ići u korist na predsjedničkim izborima za dvije godine



Donald Trump hvali se uspjehom na kongresnim izborima iako su demokrati preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, ali bi uskoro mogao saznati kako je to biti biti u koži »gubitnika« koje obično ismijava.


Je li Trump na izborne rezultate reagirao ponizno? Ili izgledao potišteno?


Naprotiv. On slavi pobjedu.




»Golemi uspjeh večeras«, poručio je na Twitteru komentirajući izbore koji su u velikoj mjeri bili izjašnjavanje o njegovu predsjedništvu.


Njegov napadni entuzijazam nakon gubitka Zastupničkog doma možda i nije toliko nerealan kao što se čini, s obzirom na to da su republikanci zadržali većinu u Senatu, dok bi mu mogući sukobi sa Zastupničkim domom mogli ići u korist na predsjedničkim izborima za dvije godine.


Veseli završetak poruke: »Hvala vam svima!« predstavlja iskonskog Trumpa.


Trump je predsjednik koji još od iznenađujuće pobjede nad Hillary Clinton na izborima 2016. kontinuirano ruši norme i sam piše svoj scenarij.


Teška večer


Howard Kurtz s Fox Newsa, Trumpove omiljene televizijske mreže, proglasio je gubitak donjeg doma Kongresa prekretnicom.


»Neovisno o način na koji to prezentiramo, teško je ublažiti udarac koji je nanijela ova pobjeda demokrata. Izvještavalo se o tome da su predstavnici Bijele kuće preporučili predsjedniku da se pripremi na tešku večer«, napisao je Kurtz za mrežnim stranicama Fox-a.


Sigurno je da će demokrati, koje je Trump žestoko kritizirao tijekom kampanje uoči kongresnih izbora, iskoristiti priliku da uzvrate udarac.


Kontrola nad Zastupničkim domom podrazumijeva kontrolu na odborima koji imaju ovlasti izdavati subpoene. Demokratima će biti omogućen pristup Trumpovim pažljivo skrivanim osobnim financijama i poveznicama s Rusijom, slučaju koji već istražuje bivši direktor FBI-ja Robert Mueller.


Demokratski zastupnik u kongresnom odboru za pravosuđe Jerry Nadler za MSNBC je nakon izbora izjavio da će »iskoristiti ovlasti za subpoene budu li na to primorani«.


Trump se ne ubraja u političare koji dobro podnose kritiku, pa se može očekivati da će na kritike odgovoriti istom mjerom. Washington, kojeg Trump podrugljivo naziva močvarom, vjerojatno očekuje do sad neviđena međustranačka prljavština.


2020.


Naravno, postoji i teoretska šansa da će gubitak Zastupničkog doma na vidjelo istjerati Trumpovu nježniju i blažu stranu i spremnost na suradnju s demokratima.


Iz ureda Nancy Pelosi, potencijalne nove čelnice Zastupničkog doma, kazali su da ju je Trump kontaktirao nakon izbora kako bi joj čestitao na rezultatima.


U slučaju da maslinova grančica uvene, postoji mogućnost da će Trump profitirati od otvorenog sukoba sa Zastupničkim domom.


Prvo, republikanci i dalje kontroliraju Senat. To znači da Trump i dalje ima mogućnosti progurati neke agende, poput imenovanja konzervativnih vrhovnih sudaca.


Još važnije, sukob s demokratima mogao bi ‘podmazati’ Trumpov pravi cilj – reizbor 2020.


Trumpova biračka baza neće imati nikakvih problema povjerovati u to da je za svako zlo u državi kriva Pelosi i njezina većina.


Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders istaknula je jednu činjenicu koja Trumpu ide u prilog. Kandidati koje je on podržavao na predizbornim skupovima dobro su prošli na izborima.


Drugim riječima, ‘midterm’ izbori samo su prva bitka izbora 2020., a Trump je sigurno uvjeren da će se vratiti pobjedničkim navikama.