Srbijanska politika

Vučić tvrdi da se više neće kandidirati za predsjednika SNS-a: ‘Vršli su veliki pritisak na mene…’

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Vršili su veliki pritisak na mene, ali moja je odluka da se ne kandidiram za predsjednika stranke", poručio je Vučić i najavio da će koncem lipnja 2020. na skupštini SNS-a biti promijenjeno kompletno vodstvo naprednjaka, "od vrha do dna".



BEOGRAD – Vođa Srpske napredne stranke (SNS) i aktualni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priopćio je danas da se neće kandidirati za mjesto predsjednika SNS-a na skupštini te stranke koju je najavio za šest mjeseci.


Poslije današnje sjednice Središnjeg odbora (SO) SNS-a, Vučić je izjavio da će SNS od lipnja 2020. imati potpuno novo vodstvo i potvrdio da su aktualnu predsjednicu vlade Srbije Anu Brnabić članovi SO SNS-a aklamacijom prihvatili za članicu predsjedništva stranke.


Vučić je novinarima nakon sjednice rekao da se sljedeće godine neće kandidirati za šefa stranke, premda je bilo pritisaka da i dalje bude predsjednik SNS-a.




“Vršili su veliki pritisak na mene, ali moja je odluka da se ne kandidiram za predsjednika stranke”, poručio je Vučić i najavio da će koncem lipnja 2020. na skupštini SNS-a biti promijenjeno kompletno vodstvo naprednjaka, “od vrha do dna”.


“Predložit ću novo vodstvo, vjerujem da ću dobiti potporu većine delegata SNS-a. Nadam se da će to novo vodstvo biti spremno boriti se s mnogo teških stvari koje će biti pred Srbijom”, izvijestila je RTS citirajući Vučića.


On je najavio da će na skupštini naprednjaka u lipnju 2020. biti “drastičnih promjena” jer postoji potreba da mladi koji dolaze i imaju puno energije “pobijede neke koji rade svoje klanove”. Ocijenio je važnim i da se stranka podmladi i unese nova energija.


“Računam da sam i dalje predsjednik, bar do 28. lipnja. Ja sam odgovoran za sve”, rekao je Vučić.


“Hoću da novi budu čisti ljudi, u koje narod može imati povjerenja. Neću tolerirati velike šefove”, poručio je.


Srpska napredna stranka osnovana je 2008. kao frakcija Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, nakon njegova dragovoljnog odlaska u Den Haag gdje mu je suđeno za ratne zločine.


Prvi predsjednik SNS-a bio je Tomislav Nikolić, a poslije njegove pobjede na predsjedničkim izborima 2012. stranku je preuzeo Aleksandar Vučić.


Vučić je mjesto predsjednika stranke zadržao i nakon izbora za predsjednika Srbije 2017., premda članak 115. Ustava Srbije predviđa da šef države tijekom svog petogodišnjeg mandata ne može obnašati drugu javnu ili političku dužnost.