Dugoočekivani govor

Vučić: Nemamo rješenje za Kosovo, priča da ćemo im jednog dana vratiti milo za drago bajke su za djecu

Hina

Reuters

Reuters

»Moramo živjeti zajedno i jedni pored drugih. Moramo pregovarati. Priča da ćemo im jednog dana moći vratiti milo za drago, bajke su za djecu«, rekao je. Vučićevom dolasku u Mitrovicu prethodila je zabrana odlaska u selo Banje, na sjeveru Kosova, u kojem žive Srbi ali uz albansku većinu. Posjetu se su usprotivili veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji su postavili cestovnu blokadu

Posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Kosovu očekivano je u nedjelju izazvao velike napetosti, cestovnu blokadu i zabranu dolaska u jedno srpsko selo, ali i njegovo priznanje da je Srbija platila veliku cijenu zbog pogrešne politike Slobodana Miloševića te da u ovome trenutku nema rješenje za Kosovo. »Nemamo rješenje za Kosovo. Nismo niti blizu«, rekao je Vučić u srpskom dijelu Mitrovice, u dugoočekivanom govoru koji su mediji prozvali »njegovim Gazimestanom«.Naglasio je da ne želi mijenjati granice nego prava Srba na Kosovu. »A za to je potreban kompromis s Albancima«, kazao je.»Moramo živjeti zajedno i jedni pored drugih. Moramo pregovarati. Priča da ćemo im jednog dana moći vratiti milo za drago, bajke su za djecu«, rekao je.Vučićevom dolasku u Mitrovicu prethodila je zabrana odlaska u selo Banje, na sjeveru Kosova, u kojem žive Srbi ali uz albansku većinu. Posjetu se su usprotivili veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji su postavili cestovnu blokadu. Načelnik te općine Bekim Jashari poručio je da srbijanski predsjednik u mjesto može ući tek kad se ispriča »za počinjene zločine«.Nakon velikih napetosti, kosovska vlada povukla je dopuštenje za Vučićev posjet selu. Pemijer Ramush Haradinaj je rekao da se vlada na to odlučila »zbog novih okolnosti i sigurnosti građana«, a ministar vanjskih poslova Bedžet Pacoli dodao da je Priština za taj potez dobila međunarodnu podršku, prenio je Tanjug.Srbijanski predsjednik nije imao izbora nego se vratiti natrag u Mitrovicu i održati govor koji je i sam najavio kao jedan od najvažnijih u njegovu životu.

‘Šahovnica’ u Kninu


A ondje je pred nekoliko tisuća ljudi osudio politiku Slobodana Miloševića, iako je kao mladi Šešeljev radikal u njoj huškački sudjelovao.Ustvrdio je da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio »veliki lider«.»Ali mu želje nisu bile realne«, nastavio je Vučić, zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći. »Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša«, naglasio je.Ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao je kako se »danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko«.Rekavši kako je tako »ne zato što su Hrvati, Muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji«, već zbog toga što Srbi nisu »razumjeli poziciju Srbije i svijeta«, »što nismo shvatili da nismo sami u svijetu i da se bez svijeta ne može«.»Zato ja govorim o realnosti. Zato neću borbene pjesme, neću vas huškati, neću vam obećavati oružje i streljivo, iako je jasno da nikome nećemo dopustiti da to koriste ni protiv vas«, poručio je Vučić. Svoje sunarodnjake na Kosovu pokušao je uvjeriti da ne želi mijenjati granice, već prava Srba na Kosovu. »Ali nemojte to zvati pogrešnim imenom jer srpske sloge nema već šest stoljeća«, istaknuo je Vučić.»Notornom laži« nazvao je informacije da do kraja godine mora priznati Kosovo. »To je notorna laž i da nikome od nas ne pada na pamet da u takvom poslu sudjelujemo, jedino što želimo je za vas izboriti veća prava«, rekao je Vučić.Beograd i Priština su ovoga ljeta u sklopu pregovora o normalizaciji odnosa plasirali ideju o mogućoj zamjeni teritorija, kao »povijesnom« rješenju sukoba između Srba i Albanaca. Vučić je zadnjih tjedana govorio o »razgraničenju« s Albancima, a Thaci o razmjeni teritorija po kojoj bi Kosovu pripao dio juga Srbije većinski naseljen Albancima, a Srbiji sjever Kosova naseljen Srbima.

Thaci pun razumijevanja za sve


Kosovski predsjednik Hashim Thaci, i sam ratni veteran, u svojoj je reakciji na današnje događaje na Kosovu opravdao sve strane.»Kao predsjednik Kosova, razumijem reakciju građana Drenice koji su izrazili opravdani revolt protiv posjeta. Ovo pokazuje da su bol i ratne rane još uvijek svježe«, kazao je Thaci i pozdravio odluku vlade da Vučiću zabrani dolazak u Banje. »Međutim, kad se trudimo oko mira i pomirenja, prosvjedi i blokiranje puteva nam uopće ne pomažu«, naveo je Thaci na Facebooku i dodao da stoga razumije i razočaranje stanovnika srpske zajednice u selu Banje zbog toga što je Vučić spriječen u namjeri da ih obiđe.»Svi se moramo držati i pokazati minimalnu ljudsku kulturu, ljudsko razumijevanje i komunikaciju«, kazao je Thaci.Kosovo, država sa 1,8 milijuna stanovnika koji su većinom Albanci, proglasilo je neovisnost od Beograda 2008., gotovo deset godina nakon što su u zračnim udarima NATO-a protjerane srbijanske snage.Kosovo priznaje više od 100 država, ali ne i Srbija, Rusija te pet od 28 članica Europske unije.Normalizacija bilateralnih odnosa ključan je uvjet za napredak Kosova i Srbije prema mogućem članstvu u Uniji.