Zauzeli radio stanicu

Vojni vrh pokušao državni udar u naftom prebogatom Gabonu

Hina

Reuters

Reuters



Vojni zapovjednici u Gabonu u ponedjeljak su izveli navodni pokušaj puča, zauzevši državnu radio stanicu i proglasivši nezadovoljstvo predsjednikom Alijem Bongom koji se u Maroku oporavlja od moždanog udara.


Bongovo novogodišnje obraćanje pojačalo je sumnje u predsjednikovu sposobnost nastavka ispunjavanja svojih obaveza, istaknuo je poručnik Kelly Ondo Obiang koji se predstavio kao zapovjednik Republikanske garde i čelnik samoprozvanog Patriotskog pokreta obrane i sigurnosnih snaga Gabona.


U videosnimci koja kruži društvenim mrežama vidi se Ondo Obiang na radijskoj stanici odjeven u vojnu odoru i sa zelenom beretkom, kako čita priopćenje koje je emitirano oko 4:30 sati po lokalnom vremenu. Pored njega stoje još dva vojnika naoružani puškama.




Ondo Obiang je poručio kako se puč provodi protiv »onih koji su na kukavički način ubili njihove mlade zemljake 31. kolovoza 2016.«, referirajući se na nasilje koje je izbilo nakon što je Bongo proglašen pobjednikom spornih izbora.


Izvor blizak vladi tvrdi da su se na području oko državne televizije čuli hici, no i da se čini da pučiste čini malena skupina vojnika.


Bongo (59) je hospitaliziran u listopadu u Saudijskoj Arabiji nakon moždanog udara. Od studenog je u Maroku gdje se liječi. U govoru povodom Nove godine priznao je svoje zdravstvene probleme, no kazao i kako se oporavlja. Dio govora bio mu je nerazgovijetan i nije micao desnu ruku, no osim toga se činio solidnog zdravlja.


Njegova obitelj vlada tom naftom bogatom državom gotovo pola stoljeća. Bongo je na mjestu predsjednika naslijedio svog oca Omara koji je preminuo 2009. godine. Njegov ponovni izbor 2016. popraćen je optužbama o prijevari i nasilnim prosvjedima.


Bongo je tada pobijedio s razlikom od manje od 6 tisuća glasova, zbog čega su krenuli nasilni sukobi između prosvjednika i policije, tijekom čega je zapaljen parlament.Europska unija je tvrdila da je pronašla nepravilnosti tijekom glasovanja u provinciji Haut-Ogooue, koja slovi kao Bongovo uporište, u kojoj je osvojio 95 posto glasova, s izlaznošću od 99,9 posto.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je objavio da je američka vojska poslana u tu državu zbog straha od mogućih nasilnih prosvjeda u Demokratskoj Republici Kongo, nakon tamošnjih predsjedničkih izbora.


U pismu kongresnicima Trump je otkrio kako su prvi od ukupno 80 pripadnika vojske stigli u tu afričku državu u srijedu kako bi zaštitili američke građane i diplomatske institucije u Kinshasi, prijestolnici Konga, u slučaju izbijanja nasilja. Kinshasa se nalazi nekoliko stotina kilometara od Gabona.