EXOR

Vlasnici Fiata kupuju veliku talijansku medijsku grupu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



RIM Obitelj Agnelli, osnivači Fiatovog carstva, proširili su vlasničke udjele nad medijima kupovinom talijanske grupe GEDI, koja obuhvaća dnevne listove La Republicca i Stampu.


Holding kompanija Agnellijevih EXOR kupila je 44-postotni udio u medijskoj grupi GEDI od CIR-a za 102,5 milijuna eura, saznaje se iz priopćenja objavljenog u ponedjeljak navečer.


Grupa GEDI uključuje dnevne listove La Repubblica, Stampu i Il Secolo XIX, te nekoliko lokalnih listova i tri radio postaje.




„Uvjereni smo da kvalitetno novinarstvo ima svijetlu budućnost sve dok uspješno kombinira kvalitetno novinarstvo, profesionalizam i neovisnost i potrebe čitatelja – danas i u budućnosti“, objavio je u priopćenju predsjednik uprave EXOR-a John Elkan.


EXOR je također većinski vlasnik grupe The Economist.


Tom će transakcijom EXOR postati najveći dioničar GEDI-ja i na toj poziciji zamijeniti CIR, holding kompaniju talijanske industrijske obitelji De Benedetti.


Nakon zaključenja sporazuma EXOR planira objaviti ponudu za kupnju svih preostalih dionica GEDI-ja koje još nisu u njihovom vlasništvu. Izuzetak će biti 5-postotni manjinski udio koji CIR planira zadržati.


EXOR posjeduje i kontrolne vlasničke udjele u Fiat-Chrysleru, Ferrariju, nogometnom klubu Juventus i reosiguravatelju PartnerRe.