Vjersko okupljanje

Više od dva milijuna muslimana počinje godišnji hadž u Meku

Hina

REUTERS

REUTERS

Hadž je jedan od pet stupova islama i svaki muslimanski vjernik trebao bi ga obaviti barem jednom u životu ako za to ima sredstava.



Više od dva milijuna muslimana počinje u petak godišnji hadž u Meku u Saudijskoj Arabiji gdje su vlasti upozorile da neće tolerirati nikakav pokušaj politiziranja tog vjerskog okupljanja u vrijeme napetosti u Perzijskom zaljevu. 


Upravljati stalnim priljevom hodočasnika i skrbiti se za sigurnost svih obreda golem je logitistički izazov za saudijsko kraljevstvo jer je hadž najveće vjersko okupljanje u svijetu.


Mobilizirani su stoga deseci tisuća pripadnika snaga koji će se skrbiti da sve protekne u redu i da se izbjegnu tragedije stampeda, od kojih je najsmrtonosniji bio 2015. godine kada je umrlo 2300 ljudi tijekom rituala kamenovanja Sotone.




Ukupno 2,5 milijuna vjernika  iz inozemstva i same Saudijske Arabije prijavilo se za ovogodišnji hadž.


Više od 1,8 milijuna viza vjernici su dobili putem interneta, rekao je jedan od organizatora.


Hadž je jedan od pet stupova islama i svaki muslimanski vjernik trebao bi ga obaviti barem jednom u životu ako za to ima sredstava.


U petak će hodočasnici prisustvovati tjednoj molitvi u Velikoj džamiji.


Procesije muškaraca i žena zatim će krenuti u Minu blizu Meke, bilo pješice ili autobusima koje su im na raspolaganje stavile vlasti. Mina je uska dolina koja se svake godine u vrijeme hodočašća pretvara u golemi logor bijelih šatora za smještaj hodočasnika.


Postavljeno je oko “350.000 klimatiziranih šatora”, rekao je saudijski čelnik.


Hadž se ove godine odvija u kontekstu velikih napetosti u Zaljevu gdje je u svibnju i lipnju bilo napada na tankere, srušena je bespilotna letjelica i zaplijenjeni su tankeri.


Saudijska Arabija i njezin saveznik, Sjedinjene Države, optužuju Islamsku Republiku Iran za te incidente u Zaljevu, što Iran, vodeći saudijski protivnik za prevlast u regiji, odbacuje.


Iranska agencija Tasnim prenosi da nekih 88.550 Iranaca sudjeluje u hadžu ove godine unatoč tome što su dvije zemlje prekinule diplomatske odnose.