Zločin se ne može opravdati

Vijeće sigurnosti: Haaške presude moraju se poštivati, a preostali zločini – procesuirati

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Britanska predstavnica poručila je da je ICTY osigurao da počinitelji ne mogu izbjeći pravdi i da se ne mogu izvući bez obzira na to koliko su moćni. Sud je ispunio svoj mandat da pred lice pravde dovede odgovorne i uvede mir u regiji kojoj je mir prije 20 god bio samo želja.



ZAGREB – Većina članica Vijeća sigurnosti UN-a ocijenila je da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ispunio svoju zadaću dovođenjem pred lice pravde najodgovornijih za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i pozvala je nacionalna pravosuđa da procesuiraju preostale počinitelje zločina.


U raspravi nakon podnošenja završnih izvješća o 24-godišnjem radu Haškog suda zamjenica američke veleposlanice pri UN-u Michele Sison istaknula je da je nasljeđe ICTY-ija od najvećeg značaja jer predstavlja »depolitizirani zapis o zločinima« u bivšoj Jugoslaviji.


Pozdravila je presudu bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću i pozvala je sve zemlje u regiji da »poštuju presude suda« te da procesuiraju odgovorne za preostale zločine.




Posebno je pozvala Srbiju da ispuni svoje obveze i izruči osobe koje su u predmetu »Šešelj« optužene za nepoštivanje suda, a taj je poziv ponovilo još nekoliko zemalja.


Britanska predstavnica poručila je da je ICTY osigurao da počinitelji ne mogu izbjeći pravdi i da se ne mogu izvući bez obzira na to koliko su moćni. Sud je ispunio svoj mandat da pred lice pravde dovede odgovorne i uvede mir u regiji kojoj je mir prije 20 god bio samo želja.


Sud je pokazao koliko je postigao izvan same sudnice, osigurao je dijalog između onih koji su sudjelovali u sukobima u bivšoj Jugoslaviji i pokazao kako može imati veliki utjecaj nakon sukoba kako bi ostvario ciljeve UN-a.


Predstavnica Francuske poručila je da Haški sud zatvara rad nakon što je osudio 161 osobu i dokazao da je moguće privesti pravde ratne zločince, bez obzira na njihovu moć. Haški sud je utvrdio činjenice i utvrdio odgovornost ratnih zločinaca te omogućio da se čuje glas žrtava.


Predstavnik Rusije istaknuo je kako 24 godine kasnije sa žaljenjem može reći da sud nije ispunio svoju zadaću. Ocijenio je da je rad suda bio politiziran i antisrpski.


U raspravi su predstavnici članica Vijeća sigurnosti odali priznanje radu Haškog suda, njegovu doprinosu međunarodnom pravu i isticali važnost toga da nacionalni sudovi nastave procesuirati odgovorne kako bi se postiglo pomirenje u regiji.


Dio članica izrazio je zabrinutost zbog toga što se na prostoru bivše Jugoslavije i dalje poriču zločini i ne priznaju presude.


Srbijanska ministrica pravde Nela Kuburović poručila je da se ne prepoznaje srbijanska suradnja s Haškim sudom i da je se zbog toga nepravedno kritizira i optužuje za nesuradnju s ICTY-ijem. Kuburović je rekla da je nerazmjerno velik broj Srba optuženih pred ICTY-ijem i osuđen i da su samo Srbi osuđeni na doživotne kazne zatvora.


»To govori o selektivnoj pravdi suda«, poručila je.


Kuburović je kazala kako će Srbija nastaviti procesuirati ratne zločine te se nada da će to činiti i druge zemlje.