Uhvaćen

Uhićen muškarac koji je slao paket s azbestom hrvatskom konzulatu u Australiji

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Pošiljku su primili redovnom poštom, a u njemu su bila još tri manja paketića



SYDNEY, 10. siječnja 2019. (Reuters/Hina) – Australska policija priopćila je u četvrtak kako je uhitila muškarca osumnjičenog da je poslao 38 sumnjivih paketa na adrese 14 veleposlanstava i konzulata diljem Australije među kojima i na adresu hrvatskog diplomatskog predstavništva.


Osumnjičeni, kojemu je 48 godina, pakete je poslao na niz adresa uključujući i američke te britanske misije u Melbourneu. Reuters navodi da mu prema australskim zakonima prijeti i do deset godina zatvora.


Poznato je da je hrvatski konzulat u Melbourneu jedno od diplomatskih predstavništava u Australiji koji su u srijedu primili sumnjive pakete. Pošiljku su primili redovnom poštom, a u njemu su bila još tri manja paketića.




Osoblje konzulata pozvalo je vatrogasce i saveznu policiju koja je preuzela pakete no nije bilo potrebe da se konzulat evakuira.


Australska federalna policija u srijedu je objavila da istražuje sumnjive pakete poslane nizu veleposlanstava i konzulata u Canberri i Melbourneu, ali nije službeno objavila o kojima je riječ.


Pojedini mediji prenijeli su da neki paketi sadrže azbest, materijal koji se koristi u građevinarstvu i može izazvati zdravstvene probleme.