Ugrožene vrste

Udruge traže da se još jedna vrsta životinja proglasi ugroženom: „Od njih se izrađuju skupi jastuci, čizme i noževi“

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

Među najvećim prijetnjama usmjerenim protiv žirafa je gubitak njihovih prirodnih staništa zbog proširenja gradova, agrikulture i drvne industrije. 



Savezni dužnosnici za divlje životinje izjavili su u četvrtak da će službeno razmotriti uvrštenje žirafe kao ugrožene vrste, javlja New York Times. Potez je to koji traže konzervatori zabrinuti glede strmog opadanja brojki ovih afričkih sisavaca, te rastućim domaćim tržištem proizvoda od žirafe.


Američka Služba za ribe i divlje životinje izjavila je u četvrtak da je pronašla “značajne informacije” da popisivanje žirafa kao ugroženih ili ugroženih prema Zakonu o ugroženim vrstama “može biti opravdano”.


Agencija je propustila mnoge rokove


Do otkrića su stigli dvije godine nakon što je grupa konzervatora pokrenula peticiju usmjerenu Trumpovoj administraciju, za zaštitu žirafa – upozoravajući da su životinje u opasnosti od izumiranja.




Služba za ribu i divljač sada će započeti detaljni pregled prije donošenja konačne odluke. Proces bi mogao potrajati godinama, kažu konzervatori.


Određivanje žirafa kao ugroženih ili u opasnosti od ugrožavanja, stavljalo bi ograničenja na njihov uvoz u Sjedinjene Američke Države i omogućilo bi federalna sredstva za očuvanje.


Konzervatori se nadaju da bi popis mogao povećati stanje žirafa, za koje kažu da su često zasjenjene inicijativama višeg profila za zaštitu lavova, slonova i drugih prepoznatljivih životinja.


“Tone novca ulijevaju se u projekte očuvanja tih vrsta”, rekao je Adam Peyman, voditelj programa i aktivnosti za divlje životinje za Humane Society International, jednu od grupa koje su podnijele peticiju. “Žirafe to jednostavno ne uživaju.”, prenosi NYT.


Prema federalnim propisima, odgovor službe za divlje životinje na peticiju grupa trebao je doći u roku od 90 dana od podnošenja zahtjeva u travnju 2017. U prosincu, više od godinu dana nakon podnošenja peticije, skupine su tužile službu za divlje životinje da bi ih prisilile odgovor.


Gospodin Peyman kaže da je služba za divlje životinje rutinski propustila rokove, iako je kašnjenje na peticiji za žirafe bilo najduže što je ikada vidio.


Federalni dužnosnici za divlje životinje nisu odgovorili na daljnje zahtjeve za komentar u petak.


Čini se da je nalaz agencije izrazito pro-konzervatorski potez administracije koja je više puta povukla različite oblike za zaštitu okoliša. Služba za divlje životinje prošle je godine dozvolila da neki lovci mogu uvesti trofeje velike divljači, uključujući slonove kljove i lavove skrovišta, poništavajući zabranu iz Obaminog mandata.


Tanya Sanerib, međunarodna pravna ravnateljica i viša odvjetnica u Centru za biološku raznolikost, izjavljuje da je odluka agencije da provede detaljni pregled o žirafama bliska čišćenju “malene prepreke”, dodajući da će još veća prepreka biti kad zaista označe žirafe kao ugrožene, prenosi NYT.


Peyman kaže da nije jasno hoće li agencija na kraju odlučiti zaštititi žirafe. Mogli bi reći da žirafe ne zaslužuju zaštitu prema Zakonu o ugroženim vrstama ili da ograničena sredstva savezne vlade trebaju biti usmjerena na druge vrste.


Konzervatori kažu da postoji jak argument za uvrštenje žirafa u Zakon o ugroženim vrstama.


Populacija žirafa, najviših kopnenih životinja na planetu, smanjila se za oko 40 posto u posljednjih 30 godina, prema peticiji skupina. Procjenjuju da njihova brojka danas iznosi blizu 97 tisuća.


Krivci za pad ukupne brojke


Među najvećim prijetnjama usmjerenim protiv žirafa je gubitak njihovih prirodnih staništa zbog proširenja gradova, agrikulture i drvne industrije. Opadanju njihovih brojki doprinosi i krivolov. U 2016. godini, Međunarodna unija za očuvanje prirode i prirodnih resursa proglasila je žirafu “osjetljivom na izumiranje”.


Tržište za proizvode dobivene od žirafa također se povećalo u Sjedinjenim Državama. Prema izvješću objavljenom prošle godine od strane Humane Society of United States, više od 40.000 dijelova žirafe uvezeno je od 2006. do 2015. da bi se pretvorilo u skupe jastuke, čizme, ručke za noževe, poklopce Biblije i druge sitnice.


Peyman priznaje da zakonski lov ima relativno mali utjecaj na populaciju žirafa u usporedbi s gubitkom staništa ili krivolovom. Kaže da nije jasno koliko proizvoda od žirafe uvozom dolazi od krivolova.


“Ono što želimo učiniti je podići ljestvicu, tako da žirafe ne budu ugrožene trgovinom uz ostale prijetnje s kojima se suočavaju”, kazao je.


Neki tvrde da popisivanje žirafa pod Zakonom o ugroženim vrstama može imati negativan utjecaj na njihovu populaciju.


Safari Club International, grupa koja se zalaže za lov, kaže da bi potencijalne mjere mogle “smanjiti spremnost lovaca iz SAD-a da plaćaju više dolara za lov na žirafe”, novac koji bi se potom mogao iskoristiti za kupnju zemljišta za povećanje staništa ili programa protiv krivolova.


“Mnoge vrste, uključujući žirafe, imaju koristi od ovog ulaganja u očuvanje”, navodi se u priopćenju. “Bez ponude za uzvrat, popis ESA-e bi mogao smanjiti prihode i poticaje koji se trenutno stvaraju lovom.”, kaže grupa u svom priopćenju za NYT.