Sami objavili

U vozilima Ubera u samo jednoj godini zabilježeno preko tri tisuće seksualnih napada i silovanja

Hina

Reuters

Reuters



Tvrtka Uber Technologies Inc u četvrtak je priopćila da je primila više od tri tisuće prijava za seksualni napad, uključujući silovanje, povezano sa putovanjima u SAD-u tijekom prošle godine u kojoj su obavili oko 1,3 milijardi vožnji.


Uber je izvijestio i da te brojke za prošlu godinu pokazuju pad stope incidenata za 16 posto u odnosu na 2017. godinu u pet najozbiljnijih kategorija prijavljenih seksualnih napada.


Izvještaj je objavljen jer je Uber pod velikim pritiskom regulatora u mnogim gradovima, uključujući London, koji je nedavno ukinuo licencu tvrtki za prijevoz putnika zbog »učestalosti propusta« na sigurnosti i zaštiti.




Uber je rekao da je izvješće na 84 stranice pokazalo posvećenost tvrtke transparentnosti u cilju povećanja »odgovornosti i poboljšanja sigurnosti za Uber i cijelu industriju«. Seksualno zlostavljanje i druge prijetnje u velikoj su mjeri briga za brzorastuću industriju usluga vožnje širom svijeta.


Uber je naveo i da je 99,9 posto od svih njihovih 2,3 milijardi vožnji tijekom 2017. i 2018. godine završilo bez sigurnosnih incidenata.


Uber, koji djeluje u oko 70 zemalja, najavio je da će ono što je naučio u izradi američkog izvještaja koristiti za svoje »sljedeće korake« na drugim zemljama, iako se nije obvezao na donošenje novih izvještaja.


Izvršni direktor Dara Khosrowshahi u svojim twitovima je rekao kako sumnja da će se mnogi iznenaditi koliko su rijetki ti incidenti dok će drugi, razumljivo, misliti da su još uvijek previše česti.


»Neki će cijeniti koliko smo napravili na sigurnosti, a drugi će reći da imamo još posla. Sve će biti u redu «, napisao je Khosrowshahi.