Borba sa stihijom

U požaru blizu Los Angelesa dvoje mrtvih, 100.000 evakuirano

Hina

Reuters

Reuters



Vatrogasci su se u subotu i dalje neumorno borili s velikim požarima na jugu Kalifornije koji su odnijeli dva života i nagnali više od 100.000 da napuste svoj dom.


Crveni alarm koji upozorava na ozbiljnu opasnost od požara izdan je za to područje na kojemu puše jak vjetar a razina vlage u zraku je niska, objavile su meteorološke službe.


Najveći požar Saddleridge u dolini San Fernando, samo tridesetak kilometara od središta Los Angelesa, buknuo je u četvrtak kasno navečer i brzo se širio zbog jakog vjetra.




Do subote ujutro progutao je više od 3.000 hektara i uništio barem 31 zgradu, priopćili su vatrogasci.


Unatoč mobiliziranim snagama – tisući vatrogasaca te helikopterima i zrakoplovima koji su izbacivali vodu i sredstvo koje otežava gorenje raslinja – u subotu ujutro pod kontrolom je bilo tek 19 posto požara, pokazuju novi podatci Cal Firea, kalifornijske vatrogasne službe.


Muškarac u pedesetim godinama umro je srčanog zastoja pokušavajući spasiti svoju kuću od tog požara.


Vatrogasac je zadobio lakšu ozljedu oka, objavio je Los Angeles Fire department.


Na tom području koje je dio šire okoline Los Angelesa, vlasti su zbog prijetnje požara naredile evakuaciju više od 100.000 ljudi.


Stotinjak kilometara istočno, u Calimesi, 89-godišnjakinja je poginula kada je požar zahvatio naselje kamp kućica u kojemu je živjela, uništivši 76 kućica.Kalifornija se sada sustavno bori s velikim požarima i izvan ljetnog razdoblja, što prije desetak godina nije bio slučaj.

»Nažalost, istina je da se razdoblje požara produljilo. Prije je bilo uobičajeno da traje tri do četiri mjeseca, a sada se ovakvi prizori viđaju tijekom čitave godine«, rekao je za France Presse Al Poirier, vatrogasni brigadir u Los Angelesu.


Lani u studenom u trima velikim požarima na sjeveru i na jugu Kalifornije izgorjelo je više od 100.000 hektara.


Jedan od njih nazvan Camp Fire odnio je 86 života i praktično izbrisao sa zemljovida gradić Paradise (26.000 stanovnika) gdje je izgorjelo 90 posto kuća. Istragom je utvrđeno da su vodovi elektroenergetske kompanije PG&E bili uzrok požara.