Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Noćna pucnjava

U obračunu komandosa i navodnih pripadnika Islamske države na Šri Lanki 15 poginulih

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. travanj 2019. u 9:17 2019-04-27T09:17:32+02:00

Tijela 15 ljudi, uključujući šestero djece, pronađena su na poprištu žestokog noćnog obračuna između policijskih komandosa i navodnih pripadnika Islamske države (IS) na istočnoj obali Šri Lanke, izjavio je glasnogovornik vojske u subotu, šest dana nakon što su islamistički bombaši samoubojice na Uskrs ubili više od 250 ljudi.

Policijski komandosi, uz sudjelovanje pripadnika vojske, okružili su u petak kasno navečer kuću u Sainthamarithu, 364 kilometra istočno od glavnog grada Colomba, zbog sumnje da se u njoj nalaze islamisti povezani s napadom na crkve i hotele na uskrsnu nedjelju. Nakon što je iz kuće zapucano na pripadnike policijsko-vojnih specijalnih snaga izbio je sukob, a u kući su odjeknule tri snažne eksplozije, kazao je glasnogovornik Ruwan Gunasekara.

»Nakon obračuna, policija i vojska su pretražili kuću i pronašli 15 tijela. Među mrtvima su tri žene i šestero djece. Također su pronađena i tijela trojice muškaraca za koje se vjeruju da su bombaši samoubojice«, rekao je glasnogovornik.

Prema njegovim riječima, militanti su pripadnici domaće islamističke skupine National Towheed Jama'at (NTJ). U tijeku je operacija pretrage područja većinski naseljenog muslimanima.

Nekoliko sati prije spomenutog obračuna, policija je u kući udaljenoj šest kilometara uhitila sedam ljudi i pronašla velike količine eksploziva. Osim eksploziva, policija je zaplijenila i samoubilačke pojaseve, bespilotnu letjelicu i zastavu Islamske države.

Prema izvješću obavještajne službe na koje se poziva policija, islamski ekstremisti predvođeni Zaharanom Hašimom su planirali napade i na sufijske džamije. Sunitski džihadisti pripadnike sufijskog ogranka islama smatraju hereticima.

Na Šri Lanki je u petak pojačana razina sigurnosti te je većina džamija zbog toga i otkazala molitve, a vlada je oslučila odgoditi otvaranje škola sve do 6. svibnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.