Neriješena kriza

U Španjolskoj nema jednostavnih opcija za formiranje nove vlade

Hina

Reuters

Reuters

Španjolska Narodna stranka desnog centra dobila je najviše glasova u nedjelju na općim izborima, ali aktualni premijer Mariano Rajoy nema potrebnu većinu za formiranje vlade po drugi put u šest mjeseci, te će se morati suočiti napornim pregovorima, javlja Reuters.Sve ostale stranke pale su ili su ostale stabilne i nema lakog dogovora za koaliciju na vidiku. Razgovori za postizanje većine mogli bi potrajati tjednima. Ustav ne ograničava vrijeme za taj postupak. Ovo su glavna pitanja i scenariji koji će odrediti tko će postati sljedeći španjolski premijer:

Kalendar




Parlament i Senat koji su počeli s radom 19. srpnja bit će u funkciji dok kralj Filip VI ne imenuje kandidata za premijera, iako je normalno čekati dok stranke ne postignu dogovor o kandidatu.


Ako kandidat ne osigura apsolutnu većinu, tj. najmanje 176 glasova od 350 članova parlamenta, drugi pokušaj mora se održati za 48 sati. U drugom krugu izbora kandidat treba osigurati samo natpolovičnu većinu glasova.


Ako kandidat ni tada ne uspije, Kralj mora omogućiti još jedan pokušaj sastavljanja vlade.




Ako nijedan kandidat ne uspije postići većinu u roku od dva mjeseca od prvog glasovanja, moraju se održati novi izbori.


Dogovorom između Narodne stranke (PP) i centrističke stranke Građani (Ciudadanos) može se postići 169 glasova zastupnika, što je sedam manje od glasova potrebnih za apsolutnu većinu. Oni bi mogli privući još šest glasova regionalnih stranaka iz Baskije i s Kanarskih otoka.


Za razliku od posljednjih izbora, lider Građana Albert Rivera nije isključio pakt s PP-om, iako je stranka inzistirala da Rajoy ne treba voditi nikakvu koaliciju.


Rajoy je uoči izbora preferirao »veliku koalicija« tradicionalnih konzervativnih i socijalističkih stranaka. Ona bi omogućila ukupno 222 mjesta u parlamentu i osigurala bi dovoljnu stabilnosti da se provedu reforme gospodarstva tijekom iduće četiri godine.


Čelnik socijalista Pedro Sanchez odbacio je tu mogućnost u više navrata prije izbora, ali u nedjelju je rekao da bi mogao staviti parlamentarce socijalista – »u službi općeg interesa«.


Ako Rajoy ne bude u mogućnosti osigurati potporu stranaka desnog centra ili socijalista, mogao bi pokušati formirati manjinsku vladu s PP-ovih 137 mjesta. U tom slučaju, on će ovisiti od toga da socijalisti i Građani zatraže glasovanje o povjerenju u njegovoj vladi.


Kombinacija svih snaga ljevice ne bi omogućila većinu u parlamentu i ona nema izgleda zbog pada podrške socijalističkoj stranci, kao i zbog velikih političkih razlika između Socijalista i Ujedinjene ljevice i Podemosa.