Mateja Logar

U Sloveniji vjeruju da su uspjeli usporiti širenje zaraze. Odjeli intenzivne njege tamo raspolažu sa samo 56 kreveta

Hina

foto: REUTERS/Borut Zivulovic

foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Broj hospitaliziranih u zadnje vrijeme raste i u srijedu se na Infekcijskoj klinici otvara novi odjel za teže bolesnike, rekla je i dodala da će se otvarati i novi bude li potrebe.



LJUBLJANA – Na Infekcijskoj klinici ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra hospitalizirano je 44 zaraženih koronavirusom, rekla je dr. Mateja Logar s te klinike, u kojoj se liječi najviše zaraženih. Stanje u Sloveniji nazvala je stabilnim.


Jedanaest od onih koji su sada u bolnici na odjelu su intenzivne terapije i na respiratorima, a na običnim odjelima odjelima 33, no i oni su “potencijalni kandidati za intenzivno liječenje”, kazala je dr. Logar, infektologinja.


U zadnje vrijeme s te klinike otpušteno je više zaraženih kod kojih je zaraza bila blaža, pa su poslani na kućnu samoizolaciju uz zdravstveni nadzor.




Broj hospitaliziranih u zadnje vrijeme raste i u srijedu se na Infekcijskoj klinici otvara novi odjel za teže bolesnike, rekla je i dodala da će se otvarati i novi bude li potrebe.


Trenutno stanje epidemije u Sloveniji nazvala je “stabilnim” te ocijenila da se čini da je odvijanje zaraze “usporeno”.


Na jutrošnjoj konferenciji za novinare ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da je u svim slovenskim bolnicama ukupno hospitalizirano 72 oboljelih od koronavirusa, od čega se njih 14 liječi na intenzivnim odjelima.


Dodao je da idućih dana očekuje porast bolesnih i inficiranih jer još nije došlo do vrhunca epidemije niti se taj vrhunac u sadašnjem trenutku može prognozirati.


Situacija bi se mogla naglo pogoršati ako se stanovništvo ne bude ponašalo disciplinirano kao zadnjih dana i u velikoj većini uvažavalo donesene restrikcije, upozorio je.


Gantar je dodao da je u Sloveniji za bolesnike od koronavirusa na raspolaganju 539 postelja ukupno, a na raspolaganju je samo 56 kreveta na odjelima intenzivne njege.


Međutim, broj raspoloživih kreveta za oboljele od infekcije može se povećati na oko tisuću, a isto tako povećati i kapacitete na intenzivnim odjelima, dodao j Gantar.


Kao ključni problem koji se rješava u hodu naveo je nedostatak zaštitnih sredstava, ali i opreme potrebne za intenzivno liječenje poput respiratora.


U Sloveniji je prema jutrošnjem stanju 528 inficiranih koronavirusom, 48 inficiranih više u odnosu na utorak popodne, što je najveće dnevno povećanje od početka epidemije, Danas je potvrđen i peti umrli od koronavirusa, štićenik doma za starije u mjestu Šmarje pri Jelšah blizu Celja, a zaraza koronavirusom potvrđena je već u nekoliko takvih domova, gdje živi populacija osobito rizična na zarazu.