Ukrajinski skandal

U Senatu počinje suđenje o opozivu Donalda Trumpa. To je treći put u povijesti

Hina

Reuters

Reuters



Povijesno suđenje o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa počinje u utorak u Senatu i dok demokrati traže da ga se ukloni s dužnosti, republikanci su odlučni u nakani da ga oslobode, i to brzo ako je moguće.


Četiri mjeseca nakon što je izbio ukrajinski skandal i zasjenio kraj Trumpova mandata te 10 mjeseci prije no nego Amerikanci izlaze na izbore kako bi odlučili hoće li ga ponovno izabrati za predsjednika, 100 članova Senata okupit će se u 13 sati po lokalnom vremenu, a predsjednik Vrhovnog suda John Roberts predsjedat će suđenjem.


Zadaća tih zastupnika, koji su kao porotnici prisegli prošli tjedan, jest odlučiti o tome je li Trump zloupotrijebio svoju dužnost i ometao Kongres, za što je optužen u dva članka opoziva koje je prošli mjesec prihvatio Zastupnički dom.




U njima se navodi da je Trump pokušao izvršiti pritisak na Ukrajinu u pogledu upletanja na izbore 2020. kako bi mu pomogla da pobijedi te tada nastojao spriječiti kongresnu istragu o svojim postupcima.


To je treći put da predsjednik prolazi suđenje o opozivu, prije njega to su prošli Andrew Johnson 1868. i Bill Clinton 1999.


Dio skandala vezan je uz telefonski poziv 25. srpnja u kojemu Trump pritišće ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da objavi istragu protiv bivšega potpredsjednika Joea Bidena, potencijalnog Trumpova suparnika u izborima u studenome.


Demokrati, koji kontroliraju Zastupnički dom i vode istragu, optužuju Trumpa da je manipulirao Ukrajinom uskraćujući joj blizu 400 milijuna američkih dolara vojne pomoći i uvjetujući posjet Zelenskija Bijeloj kući otvaranjem istrage.


‘Ništa pogrešno’


»Predsjednik nije učinio ništa pogrešno«, odgovorili su Trumpovi odvjetnici u 110 stranica dugome pismu podnesenome Senatu u ponedjeljak.


Takav je stav i 73-godišnjega Trumpa koji tvrdi da je saga politički lov na vještice i obmana te da je taj telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom bio »perfektan«.Predsjednikov pravni tim sastavljen od 12 stručnjaka u pismu osporava ideju o njegovu opozivu.

Oni su dva članka opoziva – odobrena u Zastupničkom domu pod demokratskom kontrolom – nazvali proizvodom »namještenog procesa« i ustavno manjkavim jer ne uključuju kršenje postojećeg zakona.


Njegov tim, u kojem su odvjetnici visokog rejtinga poput Kennetha Stara, koji je pokušao srušiti Clintona zbog njegove afere s Monicom Lewinsky, kaže da bi »Senat trebao odbiti članke opoziva i osloboditi predsjednika odmah«.


»Najgora noćna mora«


»Predsjednik Trump zloupotrijebio je svoju dužnost kako bi tražio strano uplitanje na našim izborima za vlastitu političku korist, time ugrozio našu nacionalnu sigurnost, integritet naših izbora i našu demokraciju«, rekli su tužitelji u subotu.


Oni su rekli da je predsjednikovo ponašanje »najgora noćna mora za tvorce« referirajući se na autore američkog Ustava, te da Trump zaslužuje da bude uklonjen s dužnosti.


No Trump je gotovo siguran da će biti oslobođen s obzirom na republikansku većinu 53-47 u Senatu.


Za vrijeme početka suđenja bit će u inozemstvu, jer je u ponedjeljak navečer otišao na gospodarski forum u Davosu.


Zasad se ne zna koliko će suđenje trajati.


Prva zadaća bit će uspostaviti pravila, za pitanja poput onih koliko dugo će se slušati argumenti tužitelja, koliko dugo će se slušati obrana, koliko će vremena biti odvojeno za pitanja koja će podnositi senatori ali čitat će ih Roberts i hoće li zvati svjedoke ili tražiti njihove dokaze.


Zastupnički dom u utorak će raspravljati i glasati o pravilima koje je predložio čelnik senatske većine Mitch McConnell po kojima bi suđenje moglo imati znatno brži tempo nego ono Billu Clintonu 1999.


Vođa senatskih demokrata Chuck Schumer rekao je da McConnell požuruje suđenje i uz to ga otežava za svjedoke i za predstavljanje dokumenata.


»U nečemu tako važnome kao što je opoziv, odlučnost senatora McConnella nije ništa drugo nego nacionalna sramota«, istaknuo je Schumer u izjavi.


Demokrati žele da svjedoče ključni dužnosnici Trumpove administracije, poput privremenog šefa predsjedničkog ureda Micka Mulvaneya i bivšega savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, vjerujući da oni puno znaju o Trumpovim dogovorima s Ukrajinom.


Bolton je rekao da je, dobije li sudski poziv, voljan svjedočiti.


Bijela kuća je rekla kako očekuje da će suđenje biti gotovo za dva tjedna.


Clintovo suđenje trajalo je pet tjedana.


McConnell je rekao da neće razmatrati pitanje svjedoka dok se održava iznošenje dokaza i ispitivanje, a budući da republikanci imaju većinu to će vjerojatno prevladati.