Važnost obrazovanja

U Francuskoj će škola biti obavezna već od treće godine

Hina

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Predsjednik Emmanuel Macron objavit će tu novost u utorak na otvaranju »Skupa o predškolskim ustanovama« koji okuplja do srijede u Parizu panel stručnjaka i specijalista za djecu



Francuska će spustiti dob obaveznog školovanja sa šest na tri godine s početkom školske godine 2019. što je zapravo samo simbolična mjera kojom se teži priznavanju važnosti obrazovanja u predškolskim ustanovama s obzirom da ih gotovo sva djeca već pohađaju u toj dobi.


Predsjednik Emmanuel Macron objavit će tu novost u utorak na otvaranju »Skupa o predškolskim ustanovama« koji okuplja do srijede u Parizu panel stručnjaka i specijalista za djecu.


Po Elizejskoj palači, »odluka o spuštanju dobi obaveznog obrazovanja na tri godine izražava spremnost predsjednika republike da od škole učini mjesto realne jednakosti i oda priznanje predškolskoj ustanovi koju se više ne smije smatrati mjestom čuvanja ili običnom pripremom za osnovnu školu«.




Od 1959. školsko obrazovanje u Francuskoj je obavezno za svu djecu od šest do 16 godina. Dotad se u školu obavezno išlo do 14 godina.


No, većina djece počinje se školovati već s tri godine. Školske godine 2015./16. predškolske ustanove pohađalo je 97,6 posto trogodišnjaka.


Mjera će stupiti na snagu na početku školske godine 2019. Za nju će biti nužno osnivanje oko 800 radnih mjesta.