Paul Manafort

Tužitelji traže strogu zatvorsku kaznu za bivšeg direktora Trumpove kampanje

Hina

Reuters

Reuters



Tužitelji su u petak zatražili od saveznog suca u Virginiji da odredi strogu zatvorsku kaznu za bivšeg direktora kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa Paula Manaforta, nakon što je prošle godine osuđen za osam točaka bankovne i porezne prijevare.


U dopisu koji su podnijeli Okružnom sudu u Virginiji, tužitelji su naveli kako Manafort zaslužuje između 19,6 i 24,4 godine zatvora te novčanu kaznu od 50.000 do 24 milijuna dolara.


»Iako se neki od tih kaznenih djela često procesuiraju, nije bilo ništa uobičajenog u vezi s milijunima dolara uključenih u kriminalne radnje okrivljenika, trajanje njegova kriminalnog ponašanja ili sofisticiranosti njegovih planova«, naveli su tužitelji u dopisu. »Manafort nije počinio kriminalna djela iz nužde ili poteškoća. Bio je obrazovan, profesionalno uspješan i financijski imućan. Ipak je prevario američku riznicu i javnost za više od 6 milijuna dolara poreza u vrijeme kada je imao značajne resurse«.




Dopis je uslijedio je nekoliko dana nakon što je savezni sudac u Washingtonu presudio da je Manafort prekršio sporazum o priznanju krivnje u paralelnom predmetu, odnosno da je lagao istražiteljima unatoč obećanju suradnje.


Manafort je bio jedan od prvih Trumpovih ljudi koji se suočio s kaznenim prijavama u sklopu istrage o tome je li s Rusijom sklopljen tajni dogovor kako bi Trump dobio predsjedničke izbore. Trump je odbacio postojanje takvog dogovora i nazvao istragu lovom na vještice, dok je Rusija negirala miješanje u izbore.