Američki predsjednik

Trump tvrdi da napadi u Omanskom moru “nose iranski potpis”

Hina

REUTERS

REUTERS

Dva tankera, norveški i japanski, pogođena su u četvrtak torpedom iz neidentificirane podmornice u Omanskome moru, mjesec dana nakon sabotaže četiriju brodova, među njima triju naftnih tankera, blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Washington je već tada upirao prstom u Teheran



Donald Trump je u petak rekao da napadi na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, blizu Perzijskog zaljeva, »nose potpis« Irana, oslanjajući se na videosnimku koju je objavio Pentagon.


»Iran je učinio ovo«, rekao je američki predsjednik za Fox News. »Vidi se brod s minom koja nije eksplodirala i to nosi iranski potpis«.


Odgovornost za napad koji se dogodio u četvrtak blizu Hormuškog tjesnaca nitko nije preuzeo a Iran odlučno odbija odgovornost.




Trump je otklonio mogućnost da Teheran na dulje vrijeme zatvori strateški važan tjesnac.


Iranci »neće zatvoriti (tjesnac). Neće biti zatvoren, neće biti zatvoren na dulje vrijeme i to znaju. To im je rečeno najoštrijim riječima«, dodao je američki predsjednik.


Američki državni tajnik Mike Pompeo je još u četvrtak u javnom nastupu rekao da je »vlada Sjedinjenih Država ocijenila da je Islamska Republika Iran odgovorna za današnje napade u Omanskom moru«.


Dva tankera, norveški i japanski, pogođena su u četvrtak torpedom iz neidentificirane podmornice u Omanskome moru, mjesec dana nakon sabotaže četiriju brodova, među njima triju naftnih tankera, blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Washington je već tada upirao prstom u Teheran.


Iran, gdje je u četvrtak boravio japanski premijer Shinzo Abe, demantirao je bilo kakvu umiješanost u te napade.