Napetost

Trump prijeti Turskoj: ‘Ako napadnete Kurde, ekonomski ćemo vas uništiti’. Turci: ‘Nema razlike među teroristima’

Hina

Reuters

Reuters

Washington traži i od Kurda da »ne provociraju Tursku. Rusija, Iran i Sirija su dugoročno najviše profitirale od američke politike uništenja Islamske države u Siriji....Vrijeme je da vratimo naše trupe kući, kaže Trump



Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u nedjelju Turskoj da će se suočiti s ekonomskom katastrofom u slučaju da napadne Kurde nakon američkog povlačenja iz Sirije, upozoravajući istovremeno i Kurde da ne »provociraju« Ankaru.


Sjedinjene Države će »ekonomski uništiti Tursku ako napadne Kurde«, napisao je Trump na Twitteru.


Washington traži i od Kurda da »ne provociraju Tursku. Rusija, Iran i Sirija su dugoročno najviše profitirale od američke politike uništenja Islamske države u Siriji….Vrijeme je da vratimo naše trupe kući. Stop RATOVIMA BEZ KRAJA«, dodao je Trump.




Turska je u prosincu pozdravila Trumpovu najavu o povlačenju američke vojske iz Sirije, gdje su se američki vojnici borili protiv Islamske države. Ta je odluka međutim dovela u osjetljivu poziciju kurdske snage koje su se borile uz SAD protiv IS-a.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prijeti da će pokrenuti vojnu ofenzivu na sjeveru Sirije kako bi potjerao te borce, pripadnike milicije YPG koju Turska smatra teroristima.


Odgovarajući na Trumpovu prijetnju, Turska je kazala da će se nastaviti boriti protiv kurdske milicije u Siriji koju podupire Washington.


Turska već tjednima prijeti da će pokrenuti novu ofenzivu protiv YPG-a.


Odgovarajući izravno na Trumpovu prijetnju, glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je rekao: »Teroristi ne mogu biti vaši partneri i saveznici.. nema nikakve razlike između IS-a i YPG-a. Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih«.