Kandidat za suca Vrhovnog suda

Trump brani Kavanaugha dok on niječe najnovije optužbe za seksualno napastovanje

Hina

Reuters

Reuters

Kandidat za suca američkog Vrhovnog suda Brett Kavanaugh zanijekao je u srijedu najnovije optužbe za seksualno uznemiravanje koje je protiv njega podnijela Julie Swetnick. »Ne poznajem je i to se nikada nije dogodilo«, rekao je Kavanaugh u priopćenju, nakon što je Swetnick iznijela nove optužbe.Ona je u srijedu optužila Kavanaugha da je 80-tih godina bio dio skupine mladića koji su pokušavali napiti i drogirati djevojke kako bi ih seksualno iskoristili.Tvrdi da je sudjelovala na desetak zabava na području Washingtona između 1981. i 1983. na kojima je bio i Brett Kavanaugh i jedan od njegovih prijatelja, Mark Judge, kojeg je već optužila jedna žena. »Više puta na tim zabavama vidjela sam Marka Judgea i Bretta Kavanaugha kako se opijaju i ponašaju na potpuno neprihvatljiv način, bili su vrlo agresivni prema tim djevojkama, ne prihvaćajući da one mogu reći ‘ne’«.Kazala je kako se sjeća da su mladići čekali u redu ispred soba da na njih dođe red »zabaviti se« s djevojkom unutra. Rekla je i da je sama bila žrtva kolektivnog silovanja na jednoj zabavi na kojoj je bio Kavanaugh 1982.

Teške optužbe


Ona je treća žena koja je iznijela teške optužbe seksualnog karaktera protiv konzervativnog suca.Predsjednik Donald Trump osudio je te nove optužbe nazivajući iz »lažnima«, te se posebno obrušio na odvjetnika Julie Swetnick Michaela Avenattija, nazivajući ga odvjetnikom »treće klase« koji samo traži pažnju.Avenatti zastupa i Stormy Daniels, porno glumicu koja je izjavila da joj je Trump platio 130.000 dolara da šuti o aferi koju su imali 2006.Odvjetnik Marka Judgea odmah je zanijekao optužbe na račun svog klijenta.

Istraga


Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer pozao je Kavanaugha da se povuče, u svjetlu svih optužbi protiv njega i zatražio da se odmah obustavi proces glasanja u Senatu te da se prije toga protiv njega provede istraga FBI-ja.»Ako naši republikanski kolege budu išli dalje bez istrage, bit će to parodija časti Vrhovnog suda i naše zemlje«, rekao je Schumer u priopćenju.Čelnik senatskog Odbora za pravosuđe Chuck Grassely rekao je da se istražuju posljednje optužbe protiv Kavanaugha, ali da će se saslušanje u četvrtak održati.Kalifornijska profesorica Christine Blasey Ford pristala je svjedočiti pred senatskim panelom u četvrtak ujutro o optužbama da ju je spolno zlostavljao Brett Kavanaugh.Uz Ford i Swetnik, Kavanaugha je optužila i Deborah Ramirez s kojom je studirao na Yaleu.