Defence Production Act

Trump aktivirao zakon iz Korejskog rata: ‘Ovo što vodimo je rat’

Hina

Reuters

Reuters



Američki predsjednik Donald Trump u petak je rekao da je zbog širenja Covida-19 pokrenuo posebnu mjeru, takozvani Defense Production Act, koja vladi omogućuje da industriji naloži proizvodnju potrebne medicinske opreme


Trump je rekao da je pokrenuo mjeru u četvrtak navečer. On i vođa demokrata Chuck Schumer u petak su telefonski razgovarali o problematici.


»Pozvao sam se na Defense Production Act, a sinoć smo ga i pokrenuli«, rekao je Trump.




Ova mjera trebala omogućuje vladi Sjedinjenih Država da ubrza proizvodnju maski, respiratora, ventilatora i druge potrebne opreme.


Takozvani Defense Production Act, uveden tijekom Korejskog rata 1950. godine, vladi daje ovlasti nad privatnim tvrtkama da ih, primjerice, primora da proizvodi određene proizvode.Trump je u srijedu najavio da će se pozvati na zakon iz vremena Korejskog rata kako bi mogao koristiti ovlasti predviđene tom mjerom u borbi protiv koronavirusa.

»Ovo što vodimo je rat, to je vrlo, vrlo teška situacija«, kazao je američki predsjednik na konferenciji za medije u Bijeloj kući, tjedan dana nakon što je relativizirao opasnost koronavirusa.


Takozvani Defense Production Act, uveden tijekom Korejskog rata 1950. godine, vladi daje ovlasti nad privatnim tvrtkama da ih, primjerice, primora da proizvodi određene proizvode.


Time se američkoj vladi omogućava ubrzavanje proizvodnje maski, respiratora i druge potrebne opreme, prenosi Reuters.


To je »samo u slučaju da će nam to trebati«, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, poručivši kako će SAD »pobijediti nevidljivog neprijatelja«.