Prosvjed u Parizu

Tisuće “žutih prsluka” opet na ulicama francuskih gradova

Hina

U obraćanju naciji u ponedjeljak Macron je najavio rast plaća najsiromašnijim radnicima i smanjenje poreza za umirovljenike u sklopu ustupaka u svrhu okončanja prosvjeda.



PARIZ – Tisuće prosvjednika izašle su na ulice francuskih gradova u subotu, peti vikend prosvjeda zaredom koji se održavaju diljem zemlje protiv vlade Emmanuela Macrona usprkos pozivima da ih odgode zbog terorističkog napada u Strasbourgu ranije ovoga tjedna i ustupcima koje im je obećao francuski predsjednik.


U Parizu ih se, po podacima policije, oko 14.00 sati okupilo manje od 3000, što znači da je odaziv puno manji nego prethodnih vikenda. Privedeno je 95 osoba, a u pritvoru ih je ostalo 63, što je, kako ističe pariška prefektura puno manje od privedenih 598 i pritvorenih 475 tijekom prošlog vikenda.


U cijelome glavnom gradu raspoređene su policijske snage kako bi suzbile moguće izbijanje nasilja. Nekoliko velikih trgovina, poput Galeries Lafayette, otvoreno je unatoč tome što je proteklih tjedana bili razbijanja izloga trgovina.




Broj prosvjednika je manji u usporedbi s prošlom subotom, rekao je policijski izvor.


Bačen je suzavac na manje skupine prosvjednika koje su se nakratko sukobile s interventnom policijom nedaleko od Elizejskih poljana.


Nekolicina aktivistica u toplesu, pripadnica feminističke prosvjedne skupine Femen, suočila se sa snagama sigurnosti nekoliko metara od Elizejske palače.


Pokret “žutih prsluka” pokrenut je sredinom studenoga s prosvjedima protiv rasta poreza na gorivo, ali je ubrzo prerastao u širu mobilizaciju protiv Macronove gospodarske politike.


Vikende prosvjeda u Parizu obilježili su vandalizam i žestoki sukobi s policijom te veliki broj uhićenja.



Ministar unutarnjih poslova izjavio da je ove subote aktivno oko 69.000 policajaca, a njihova nazočnost je pojačana u Toulouseu, Bordeauxu i Saint-Etienneu.


Policijski izvor rekao je za Reuters da je u Francuskoj pobrojano oko 16.000 prosvjednika, isključujući Pariz, do 12 sati, u usporedbi s 22.0000 u isto vrijeme 8. prosinca.


U petak je predsjednik Macron pozvao ne smirivanje situacije u Francuskoj nakon gotovo mjesec dana prosvjeda protiv politike njegove vlade.


“Francuskoj je potreban mir, red i vraćanje u normalu”, rekao je Macron nakon sastanka čelnika EU-a u Bruxellesu.


U obraćanju naciji u ponedjeljak Macron je najavio rast plaća najsiromašnijim radnicima i smanjenje poreza za umirovljenike u sklopu ustupaka u svrhu okončanja prosvjeda.


Vlada kao i nekoliko sindikata i oporbenih političara pozvali su prosvjednike da ne izlaze na ulice u subotu nakon što su četiri osobe ubijene u napadu na božićnom sajmu u Strasbourgu.