Dok se zabavljao ostao bez aviona

Tajlandskom princu zaplijenjen avion zbog duga njemačkoj firmi

Irena Frlan Gašparović

Tajland se nije povinovao presudi da isplati njemačkoj firmi novac od cestarina, ali je sad princ ostao bez aviona



Zbog duga od 30 milijuna eura jednoj njemačkoj tvrtki, tajlandski prijestolonasljednik ostao je ovog tjedna usred Njemačke bez prijevoza. Prema pisanju Deutsche Wellea, Boeing 737 kojim se služi tajlandska kraljevska obitelj zaplijenjen je na aerodromu u Münchenu jer je Tajland jedan od najvećih dužnika propale građevinske tvrtke Walter Bau. Zapljenu je tražio stečajni upravitelj Werner Schneider.


“Tajlandski prijestolonasljednik Maha Vajiralongkorn je vjerojatno bio vrlo iznenađen kada su mu dojavili da je Boeing 737 kojom je doletio na provod u München, obasut nalijepnicama stečajnog upravitelja Wernera Schneidera. Ovaj, po svojoj upornosti poznati stečajni upravitelji iz Neu Ulma, je od financijske uprave Berlin ishodio dozvolu za ovrhu nad kraljevskom letjelicom”, piše Deutsche Welle.


“Radi se zaista o posljednjem mogućem, drastičnom sredstvu, ali mi nismo imali drugog izbora“, izjavio je Schneider.




Međunarodni trgovački sud u Ženevi presudio je još 2009. godine da Tajland tvrtki Walter Bau mora isplatiti 30 milijuna eura od cestarina s jedne autoceste koju je propala tvrtka gradila 90-ih godina, no Tajland tu presudu nikad nije prihvatio. Nakon zapljene aviona, tajlandsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se očito radi o nesporazumu jer zrakoplov nije u vlasništvu države te da se nadaju da će nesporazum brzo biti riješen.