Američko političko nadmetanje

Švicarska prosvjedovala protiv Obamina izbornog videospota “Romney Girl”

Hina

Kratak film »daje naslutiti da je posjedovanje bankovnog računa u Švicarskoj sumnjivo samo po sebi s jedinim ciljem – utajom novca od poreza«, objavilo je švicarsko savezno ministarstvo vanjskih poslova



ŽENEVA – Švicarska je prosvjedovala protiv videospota »Romney Girl«, korištenog u izbornoj kampanji američkog predsjednika Baracka Obame, u kojoj je predstavljena kao porezna oaza, objavila je novinska agencija ATS.


U videospotu raspjevana plavuša u narodnoj nošnji predstavlja se kao djevojka koja živi u svijetu bogatstva republikanskog kandidata Mitta Romneyja, milijardera s bankovnim računima diljem svijeta.



Kratak film »daje naslutiti da je posjedovanje bankovnog računa u Švicarskoj sumnjivo samo po sebi s jedinim ciljem – utajom novca od poreza«, objavilo je švicarsko savezno ministarstvo vanjskih poslova.




Švicarsko veleposlanstvo u Washingtonu izrazilo je žaljenje zbog spota, prenosi ATS.


U spotu se pojavljuje popis zemlja u kojima Romney ima tajne račune – osim Švicarske, tu su i Luksemburg, Kajmansko Otočje te Irska.


Spot cilja na Romneyjeve porezne obveze jer je odgađao objaviti te podatke. Konačno je pristao objaviti samo podatke iz zadnjih dviju godina. U srpnju je američki časopis »Vanity Fair« otkrio da je Romney imao bankovni račun u Švicarskoj s tri milijuna dolara, upravo na temelju poreznih obveza, piše agencija ATS.