Francuska u blokadi

Štrajkaši protiv mirovinske reforme u Parizu zatvorili Louvre i pozvali turiste da im se pridruže

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Više od stotinu prosvjednika blokiralo je ulazak u Piramidu, staklenu građevinu kojom se ulazi u muzej. Nosili su zastave, skandirali protiv mirovinske reforme i pozivali turiste natiskane iza metalnih ograda da im se pridruže



PARIZ – Najposjećeniji muzej na svijetu Louvre u petak ujutro bio je zatvoren odlukom sindikalne središnjice koja prosvjeduje protiv mirovinske reforme francuske vlade.


Više od stotinu prosvjednika blokiralo je ulazak u Piramidu, staklenu građevinu kojom se ulazi u muzej.


Nosili su zastave, skandirali protiv mirovinske reforme i pozivali turiste natiskane iza metalnih ograda da im se pridruže.




»Turisti s nama!«, izvikivali su prosvjednici, no turisti, glavnina iz inozemstva, nisu dijelili solidarnost s borbom francuskih radnika pa su pokazivali ogorčenje i nerazumijevanje te čak dobacivali uvrede.


Louvre je objavio da će vratiti novac ljudima koji su već kupili ulaznice, a nije isključio mogućnost da se muzej ipak otvori poslije podne ako štrajkaši odluče prekinuti opsadu.


»Naša mobilizacija dio je borbe svih štrajkaša u zemlji za dostojanstven život, kako u privatnoj, tako i u javnoj sferi«, napisali su sindikati.


Industrijska akcija protiv mirovinske reforme traje od 5. prosinca.


Louvre je lani posjetilo 9,6 milijuna ljudi, što je pad u odnosu na 10,2 milijuna u 2018. godini.