'Čistka'

Španjolci ne žele ustaške zločince. Kosti Pavelića i Luburića šalju u njihovu domovinu, BiH?

Portal Novilist.hr

Pavelićev grob u Madridu nedavno je išaran crvenom bojom, srpom i čekićem / Foto Facebook

Pavelićev grob u Madridu nedavno je išaran crvenom bojom, srpom i čekićem / Foto Facebook

List El Diario piše kako se želi izbjeći da grobovi Pavelića i Luburića budu mjesta okupljanja neofašista i ultradesničara te da bi njihovi posmrtni ostaci mogli biti poslani u državu njihova rođenja



MADRID Dosadašnji i vjerojatno budući španjolski premijer, socijalist, Pedro Sanchez mogao bi provesti odluke parlamenta iz 2007. i 2017. godine, te provesti “čistku” na grobljima, koja bi uključivala i ustaške zločince Antu Pavelića te koljača Maksa Luburića.


Iz Doline palih (Valle de los Caìdos), mauzoleja sjećanja na Španjolski građanski rat mogao bi biti izbačen španjolski diktator Francisco Franco, ali i utemeljitelj španjolskih falangista Primo de Rivera. Mauzolej je građen od 1940. do 1958. godine po Francovoj želji, kako bi ondje pokopalp Josea Antonija Prima De Riveru, poginulog tijekom Španjolskog građanskog rata, koji je odnio gotovo 34.000 života.


Odluku o izbacivanju njih dvojice iz Doline palih, koja bi trebala biti mjesto sjećanja na sve žrtve, a ne samo na jedne ili druge, donio je parlament 2017. godine na osnovi zakona o povijesnoj memoriji (Ley de la Memoria Histórica) koji je usvojen 2007, piše Večernji list.




Taj zakon, usvojen za vrijeme vlade socijalističkog premijera Joséa Luisa Zapatera, priznaje sve žrtve građanskog rata, osuđuje Francov režim, nalaže otklanjanje svih simbola frankizma, zabranjuje politička događanja u Dolini palih, dakle i političko okupljanje pokraj Francove grobnice itd., te omogućava iskop kostiju Caudilla i osnivača falangi.


Deset godina poslije parlament je odlučio da kosti Franca i Antonija Prima de Rivere budu iz Doline sjećanja prebačene u druge grobnice. Španjolski parlament donio je te zakone jer su se nostalgičari frankizma počeli okupljati na groblju svakog 20. studenoga, dana u kojem su umrli i Franco i Primo de Rivera.


Sanchez je rekao kako vlada treba provesti odluke parlamenta koji je jasno odlučio da Francovi posmrtni ostaci trebaju biti izvađeni iz Doline sjećanja i predani obitelji, a mauzolej bi trebao postati spomenik borbe protiv fašizma.


“Španjolska si ne smije dopustiti simbole koji dijele Španjolce”, kazao je Sanchez.


Budući da je zabranjeno političko okupljanje na grobovima, mogao bi i ustaški poglavnik Ante Pavelić biti ekahumiran i prebačen, ali ne zna se kamo.


Na madridskom groblju Cementerio de San Isidro de Madrid nalazi se grobnica Ante Pavelića koju pohode nostalgičari NDH. List El Diario piše kako bi, osim kostiju Pavelića, mogle biti iskopane i one Vjekoslava Luburića, zapovjednika logora u Jasenovcu, koji je pokopan u Valenciji. P


avelić je u Španjolsku došao iz Argentine 1957., a dvije godine poslije umro je u Madridu, gdje je i pokopan. Luburić je u Španjolsku stigao 1949., gdje je ubijen 1969. i pokopan u Valenciji.


List El Diario piše kako se želi izbjeći da grobovi Pavelića i Luburića budu mjesta okupljanja neofašista i ultradesničara te da bi njihovi posmrtni ostaci mogli biti poslani u državu njihova rođenja, odnosno u Bosnu i Hercegovinu. No, da bi se iskopali posmrtni ostaci neke osobe i prebacili na drugo mjesto, potrebne su mnoge dozvole, piše Večernji.