Napad na autobus

Smrtna kazna za 8 napadača na predsjedničku gardu u Tunisu 2015.

Hina

Reuters

Reuters

Od desetorice optuženih u ovom slučaju samo su se četvorica pojavila na sudu, a ostali su u bijegu ili su osuđeni u odsutnosti



TUNIS Tuniško pravosuđe osudilo je osam osoba na smrtnu kaznu u sudskom procesu za napad na autobus sa članovima predsjedničke garde u Tunisu 2015., za koji je odgovornost preuzela Islamska država (IS).


Od desetorice optuženih u ovom slučaju samo su se četvorica pojavila na sudu, a ostali su u bijegu ili su osuđeni u odsutnosti.


Dvadesetšestogodišnji bombaš samoubojica, Tunižanin koji se 24. studenoga 2015. raznio bombom po ulasku u autobus koji je prevozio pripadnike predsjedničke garde, usmrtio je 12 ljudi, a ranio 20.




U petak navečer “sud je izrekao smrtnu kaznu protiv osam osoba optuženih da su sudjelovale u napadu na autobus”, kazao je u subotu zamjenik javnog tužitelja Mohsen Dali.


Još su dvije osobe osuđene, jedan optuženik na desetogodišnju kaznu zatvora, a drugi na doživotnu zatvorsku kaznu, kazao je Dali.


Svi osuđeni proglašeni su krivima za “ubojstvo i pripadnost terorističkim skupinama”, kazao je Dali, ne otkrivajući njihov identitet.


Tunis je nakon revolucije 2011. suočen s nizom žestokih operacija pripadnika džihadističkog pokreta, koji su odgovorni za smrt više desetaka pripadnika vojske i policije, ali i civila i stranih turista.


Premda se sigurnosno stanje od tada u državi znatno poboljšalo, u Tunisu je i dalje na snazi izvanredno stanje.