Najavio žalbu

Škotski sud proglasio nezakonitom Johnsonovu suspenziju britanskog parlamenta. Što sad?

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



LONDON Najviši škotski sud odlučio je u srijedu da je odluka britanskog premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta nezakonita, no ona neće utjecati na odgodu početka novog zasjedanja za pet tjedana.


Parlament je prorogiran ili suspendiran u utorak rano ujutro do ponedjeljka 14. listopada, mjera za koju Johnsonovi protivnici kažu da joj je cilj spriječiti zastupnike da blokiraju brexit bez dogovora 31. listopada.


Premijerov ured je najavio da će se žaliti na odluku škotskog suda.




“Razočarani smo današnjom odlukom i žalit ćemo se Vrhovnom sudu Velike Britanije”, izjavio je Johnsonov glasnogovornik.


Odluka suda neće utjecati na suspenziju parlamenta koja je počela u utorak rano ujutro. Razlog tome je što škotski sud nije dao nikakvu naredbu da se suspenzija ukine uoči saslušanja pred Vrhovnim sudom u Londonu koje počinje u idući utorak.


U obrazloženju presude koja je donesena jednoglasno piše kako suci vjeruju da je Jonnsonova odluka motivirana “neopravdanom željom da se obuzda parlament”.


Zastupnici bi se trebali vratiti u klupe 14. listopada kada će novu sjednicu otvoriti kraljica i iznijeti vladin plan zakonodavnih aktivnosti. Britanija bi iz EU-a trebala izaći 31. listopada.


Skupinu od 75 škotskih zastupnika koji su za ostanak u EU-u i koji su podnijeli tužbu predvodi Joanne Cherry iz škotske Nacionalne stranke koja je nakon presude zatražila hitno sazivanje parlamenta.


Slična tužba nalazi se i pred Vrhovnim sudom, najvišem sudu u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će o njoj raspravljati 17. rujna.


Pravosudne odluke u dvjema sličnim tužbama trebaju biti donesene u Ujedinjenom Kraljevstvu.