Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
15. listopada 2019.
Satelit u službi arheologije

Satelitsko snimanje otkrilo 17 egipatskih piramida

Foto AP
Foto AP
Autor:
Objavljeno: 25. svibanj 2011. u 18:21 2011-05-25T18:21:00+02:00

Pronađene su zahvaljujući infracrvenim satelitskim snimkama, a ta je tehnologija pomogla pronalasku 1.000 grobnica i 3.000 drvenih naselja u Egiptu

ZAGREB Sedamnaest izgubljenih piramida pronađeno je zahvaljujući infracrvenim satelitskim snimkama, a ta je tehnologija pomogla pronalasku 1.000 grobnica i 3.000 drvenih naselja u Egiptu, javlja na svojoj internetskoj stranici BBC koji je o tome snimio i film.

Pionir u arheološkom istraživanju satelitskim snimanjem je Sveučlište Alabama u Birminghamu, kazala je egiptologinja dr. Sarah Parcak.

Njezin je tim analizirao snimke koje su načinili sateliti što kruže 700 km iznad Zemlje, opremljeni kamerama tako snažnim da mogu locirati predmete promjera manjeg od metra ispod Zemljine površine.

Stari Egipćani gradili su svoje domove ciglama od blata kojih je sastav gušći od okolnog tla te je moguće uočiti obrise kuća, hramova i grobnica.

Dosad otkrivena nalazišta vrlo su blizu zemljine površine i Parcak vjeruje da tek predstoji nova operacija razotkrivanja »tisuća drugih nalazišta koje je Nil prekrio muljem. To je tek početak posla koji nas čeka«.

Dokumentarni film koji je snimio BBC o izgubljenim egipatskim gradovima prikazuje obilazak lokacije zvane Saqqara (Sakkara), isprva nezanimljivog egipatskim vlastima. No snimke su ukazale na postojanje piramida, a testna iskapanja to i potvrdila i danas je to jedno od najvažnijih nalazišta.

»Iskopali smo kuću staru 3.000 godina zahvaljujući satelitskim snimkama. Pokazalo se da obrisi strukture gotovo savršeno odgovaraju snimci. To je stvarna potvrda tehnologije«, kazala je Parcak.

Egipatske vlaste kane se tehnologijom koristiti kako bi u budućnost zaštitile antikvitete. Tijekom nedavne egipatske revolucije, pljačkaši su poharali neka poznata nalazišta.

Satelistke snimke mogle bi »otkriti u kojem je razdoblju grobnica opljačkana te se može obavijestiti Interpol kako bi pratio kada će se iskopani predmeti ponuditi na prodaju.

Nova tehnologija uzbudljiva je i mogla bi zainteresirati mlade za arehologiju, drži Parcak i zaključuje da je doba stare škole kakvo je pripadao Indiana Jones prošlost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.