Mrak od Sydneyja do Rija

“Sat za planet Zemlju”: Ugasila se svjetla na 1200 znamenitosti

Hina

Berlin / Reuters

Berlin / Reuters

Nakon Oceanije, Azije i Europe, Amerika je u subotu navečer nastavila akciju »Sat za planet Zemlju« ugasivši svjetla brojnih znamenitosti kako bi obilježila ovu iznimno važnu godinu u borbi s klimatskim promjenama



NEW YORK  Nakon Oceanije, Azije i Europe, Amerika je u subotu navečer nastavila akciju »Sat za planet Zemlju« ugasivši svjetla brojnih znamenitosti kako bi obilježila ovu iznimno važnu godinu u borbi s klimatskim promjenama.


»Više od 170 zemalja je potvrdilo svoje sudjelovanje u akciji«, rekao je za AFP Sudhansu Sarronwala, voditelj akcije, dodajući da je obuhvatila 1200 svjetskih znamenitosti.


U New Yorku je smanjena jačina trepereće noćne rasvjete Empire State Buildinga, kao i neonska svjetla na Broadwayju.




Ovaj simboličan potez je dio akcije »Sat za planet Zemlju« koji već devetu godinu organizira Međunarodni fond za zaštitu prirode (WWF).


WWF nije pokrenuo akciju s namjerom da u tih sat vremena uštedi struju, nego da upozori kako planet skupo plaća potrošenu energiju i potakne na snažnije međunarodno zalaganje u borbi s klimatskim promjenama.


Nekoliko hotela i kasina u Las Vegasu privremeno su ugasili svoja blještava svjetla, a hotel Pariz u Las Vegasu ugasio je svoju repliku Eiffelova tornja.


Smanjena je i jačina rasvjete na mostu Golden Gateu u San Franciscu, također na američkom zapadu, a stupovi oko losangeleske zračne luke LAX bili su obojeni u zeleno a poslije su ugašeni.


U akciji su sudjelovali i gradovi u Meksiku i u Rio de Janeiru, čije su znamenitosti utonule u polumrak.


Kao u Las Vegasu, i u Parizu je (pravi) Eiffelov toranj prestao svijetliti. Njegova su se svjetla ugasila u 20.30 sati na pet minuta, ne duže iz sigurnosnih razloga. Uz taj simbol Pariza, u tamu je uronilo gotovo tristo pariških znamenitosti. Pariz će koncem 2015. (od 30. studenoga do 11. prosinca) biti domaćin Međunarodne konferencije o klimatskim promjenama.


U Berlinu su kraj ‘zamračenih’ Brandenburških vrata aktivisti izvjesili slogan »Spasite odmah našu klimu!« a u Moskvi je Kremlj ugasio svjetla na sat vremena.


Među poznatijim građevinama u Europi akciji su se pridružili i muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu, Big Ben i britanski parlament u Londonu, Kolosej u Rimu, neboderi u Frankfurtu, Trg junaka u Budimpešti i Akropola u Ateni.


Britanski prijestolonasljednik, princ Charles poslao je u ovoj prigodi videsnimku s porukom da je ova akcija »simbolična i snažna potvrda da zajedno možemo mijenjati stvari«. »Ali ujedno nas mora podsjetiti da nam je za te promjene ostalo malo vremena«, dodao je.


Akcija je počela u Sydneyu u 20.30 sati po mjesnom vremenu. »Kao da je sve nestalo«, rekao je Tony Jennings ispod golemog mosta preko sydnejskog zaljeva pošto su ugašena svjetla na njemu.Singapur je na koncu otkazao svoje sudjelovanje zbog žalosti za osnivačem toga grada-države, Lee Kuan Yewom.

U akciji je sudjelovala i Hrvatska, gdje su u mrak utonuli Zagrebačka katedrala, pulska Arena, južno pročelje Dioklecijanove palače i riva u Splitu, Trsatska gradina, Zidine u Dubrovniku, Pješački most u Osijeku te središta mnogih gradova – Čakovca, Daruvara, Iloka, Krka, Labina, Makarske, Metkovića, Našica, Vinkovaca i drugih.