Demokrati vode proces

Saslušanja u istrazi za opoziv američkog predsjednika: Trump: ‘Imam previše posla da bih to gledao’

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Američki otpravnik poslova u Ukrajini William Taylor rekao je na saslušanju, koje su izravno prenosile velike američke informativne mreže, da se Donald Trump više "zanimao" za pokretanje istrage o Bidenu u Ukrajini nego za stanje u toj zemlji. 



WASHINGTON – Najviši američki diplomat u Ukrajini u prvom javnom saslušanju u istrazi za opoziv predsjednika Donalda Trumpa optužio je američkog predsjednika da je vršio pritisak na Ukrajinu da provede istragu koja bi mu politički koristila. Spreman na borbu i tvrdeći da je nedužan, Trump je čvrsto obećao da će “ljagu” što mu je nanesena ovom istragom sprati sa sebe tako što će osvojiti drugi mandat na predsjedničkim izborima, u studenom 2020.


Demokrati koji vode proces protiv republikanskog predsjednika sumnjiče Trumpa da je zlorabio predsjedničke ovlasti kada je od Kijeva zatražio da provede istragu o bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu. Biden, inače, ima dobre izglede da se natječe s Trumpom na idućim izborima.


Američki otpravnik poslova u Ukrajini William Taylor rekao je na saslušanju, koje su izravno prenosile velike američke informativne mreže, da se Donald Trump više “zanimao” za pokretanje istrage o Bidenu u Ukrajini nego za stanje u toj zemlji. 




Okvir istrage je jasan, istaknuo je demokrat Adam Schiff, predsjednik odbora: Je li Trump “pozvao Ukrajinu da se umiješa u naše izbore?” Je li “zlorabio ovlasti”, pitao se demokrat.


Republikanski zastupnici su nazvali Taylorovo svjedočenje rekla-kazala, jer su svi njegovi navodi iz druge ili treće ruke, a ne nešto što je on sam čuo. Istaknuli su također kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, na kojega je Trump navodno vršio pritisak i ucjenjivao ga zamrzavanjem američke pomoći, više puta rekao kako on nije osjećao nikakav pritisak.


Dvojica svjedoka saslušana danas svoje su inačice priče već bili iznijeli u listopadu u parlamentu iza zatvorenih vrata.


Taylor je u svom iskazu rekao da je s Ukrajinom bio uspostavljen “neregularan” diplomatski kanal, kako bi se štitili interesi koji idu “protiv dugoročnih ciljeva američke politike”. Taj paralelan diplomatski kanal nadzirao je osobni odvjetnik Donalda Trumpa, Rudy Giuliani, dodao je.


– Sredinom kolovoza postalo mi je jasno da je Giulianijevo nastojanje da zakuha političke istrage počelo trovati veze Kijeva i Washingtona, rekao je.


U kolumni koju je objavio Wall Street Journal, Giuliani je ocijenio da je “Bidenovo ponašanje vrijedilo pomnije istražiti”.


Bidenovi poslovi u Ukrajini


Bidenov sin Hunter postao je 2014. član upravnog odbora ukrajinske energetske kompanije Burisma kada je njegov otac postao glavni čovjek za Ukrajinu. Primao je 50.000 dolara mjesečno mada nije bio stručan ni za Ukrajinu niti za energiju. Potpredsjednik je zaprijetio predsjedniku Petru Porošenku uskraćivanjem američke pomoći kako bi ga prisilio da otpusti glavnog državnog tužitelja, koji je istraživao korupciju u Burismi, a interesirao se među ostalim i za Huntera Bidena.


Predsjednik Trump danas je rekao kako je previše zaposlen da bi gledao prva javna saslušanja u istrazi o opozivu. 


– Imam previše posla da bih to gledao. To je lov na vještice, to je obmana, imam previše posla da bih to gledao, rekao je Trump.


Još desetak saslušanja predviđeno je u Kongresu do 20. studenog. Ovakvim brzim tempom oporba poručuje da ne želi gubiti vrijeme s obzirom na moguće glasovanje o opozivu američkog predsjednika u Kongresu. S obzirom na republikansku većinu u Senatu, nije vjerojatno da će Trump biti opozvan, jer zadnju riječ ima gornji dom gdje mu se treba suditi.