Afera

SKANDAL U AUSTRIJI Vicekancelar podnio ostavku, oporba traži izbore

Hina

Reuters

Reuters



Austrijski vicekancelar i čelnik krajnje desnice Heinz-Christian Strache podnio je ostavku u subotu nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu svojoj stranci.


Austrijski kancelar Sebastain Kurz sazvao je za 11 sati u subotu hitan sastanak sa svojim zamjenikom Stracheom i objavio da s njime odbija dalju suradnju nakon sinoćnje objave videosnimke.


Strache je ostavku ponudio ranije u subotu kako bi spriječio raspad koalicijske vlade koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Stracheova Slobodarska stranka (FPOe).




Iako je Strache inzistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je riječ o »krajnje neugodnoj, pijanoj aferi«.


Njemački mediji objavili su u petak kompromitirajuću videosnimku koja otkriva da je Strache, predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.Na snimkama koje su objavili Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom, sadašnji predsjednik zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.


»Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu«, rekao je Strache u videu.Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung govore o »klasičnoj namještaljci« u koju je uvučen aktualni vicekancelar.

Glavni tajnik stranke Christian Hafenecker je naglasio da ni Strache ni Gudenus nisu »ni na koji način« materijalno profitirali kao rezultat ovog razgovora.


Hafenacker je u priopćenju postavio pitanje tko tjedan dana uoči izbora za Europski parlament ima koristi od objavljivanja ovih snimaka.


Objavljivanje videa u petak navečer je u Austriji među oporbom odjeknulo poput bombe a većina oporbenih političara traži raspisivanje novih izbora.