Od Rusije s ljubavlju

Ruski veleposlanik Azimov: U Rusiji ćete doći do polufinala. Usput, zašto vam zapad nije pomogao oko Agrokora?

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Na druženju u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza, ruskog veleposlanstva i Grada Zagreba Azimov je odgovarao na pitanje što hrvatski navijači mogu očekivati u Rusiji. "Ruski narod voli hrvatski narod. Mi imamo mnogo toga zajedničkog", rekao je.



ZAGREB – “Rusija je spremna za SP i pozivam sve navijače da posjete našu zemlju, da se upoznaju s njezinom bogatom kulturom i dožive našu gostoljubivost. Mislim da će Hrvatska stići barem do polufinala jer ima jaku reprezentaciju. Zahvaljujem se hrvatskoj javnost i narodu na potpori Svjetskom prvenstvu i neka dugo živi hrvatsko-rusko prijateljstvo”, kazao je u utorak u Zagrebu veleposlanik Azimov.


Odgovarajući na novinarski upit što misli o mogućem bojkotu SP od strane Velike Britanije (samo je Engleska izborila nastup na SP), veleposlanik Azimov je rekao da ne treba miješati sport i politiku. “Nadam se da će razum prevagnuti jer ne treba miješati sport i politiku. Sport pripada ljudima i sport promovira mir, suradnju i prijateljstvo. A politika koju vodi Velike Britanija i još neke zemlje nije prihvatljiva”, dodao je ruski veleposlanik.



Na temu krize koncerna Agrokora čiji su veliki vjerovnici ruske banke Sberbank i VTB banka, Azimov je rekao da je “Rusija pouzdan prijatelj” Hrvatskoj.




Pritom je retorički zapitao zašto zapadne zemlje, strateški prijatelji Hrvatske, nisu pritekli u pomoć u rješavanju krize u Agrokoru.


Na druženju u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza, ruskog veleposlanstva i Grada Zagreba Azimov je odgovarao na pitanje što hrvatski navijači mogu očekivati u Rusiji.


“Ruski narod voli hrvatski narod. Mi imamo mnogo toga zajedničkog”, rekao je.


“Moskva je jedinstveno gostoljubiva i zato sam uvjeren da će se hrvatski igrači ondje osjećati kao kod kuće”, smatra Azimov.



Na prigodnom druženju s novinarima i drugim gostima iz hrvatskog javnog života na Preradovićevu trgu u Zagrebu služila se votka “Putinka”. Također, navijači koji će putovati na SP imali su priliku na informacijskom pultu saznati pojedinosti o iskaznici za navijače (FAN ID), prijevozu u Rusiji te gradovima domaćinima.


Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker uvjeren je da će Rusija odlično organizirati SP: “Siguran sam da će Rusija organizirati jedno od najboljih svjetskih prvenstava i da ćemo upoznati njihovo gostoprimstvo. Zahvaljujem se veleposlaniku što nam predviđa da ćemo doći do polufinala, ali idemo korak po korak, najvažnije je da prođemo skupinu. Imamo dobru reprezentaciju, izbornika koji je spreman na sve nedaće i nadam se da će svi igrači biti zdravi”.


Prvu utakmicu u skupini Hrvatska igra protiv Nigerije 16. lipnja u Kalinjingradu, potom s Argentinom (21. lipnja, Nižnji Novgorod), te s Islandom (26. lipnja, Rostov na Donu).



Anvar Azimov izrazio je apsolutno uvjerenje da napetosti između Zapada i Rusije zbog Sirije ne bi trebali utjecati na bilateralnu suradnju Rusije i Hrvatske te otkrio da razmišlja o organizaciji sastanka predsjednika dviju zemalja tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva.


Azimov je komentirao i napad triju zapadnih zemalja na Siriju zbog korištenja kemijskog oružja, a što i sirijska vlada i njezina saveznica Rusiju niječu.


“To čak i nije bio napad, to je bila agresija na suverenu zemlju”, rekao je Azimov o operaciji koju su izvele Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska, a što su podržale i Hrvatska i Europska unija.


“Apsolutno sam siguran bez obzira što se dogodilo u našim odnosima sa SAD-om i Europskom unijom to ne bi trebalo utjecati na bilateralnu suradnje Rusije i vaše zemlje”, rekao je Azimov.


Azimov se nada da će predsjednica Republike posjetiti Rusiju u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva.


“Razmišljam o organizaciji sastanka mog predsjednika i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, možda u nekom od gradova gdje će hrvatska reprezentacija igrati”, rekao je.


Azimov je izrazio nadu da će razum prevladati i da će se u konačnici Rusija i SAD zajednički boriti protiv stvarnih izazova rata, međunarodnog terorizma, ilegalne migracije”.



Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je da će i ovaj put navijačka zona biti na Jelačićevu trgu. “Zagreb je grad prijatelj Moskve i Sankt Peterburga, a ove godine ćemo u Moskvi dobiti zagrebački trg i spomenik Jurju Križaniću. Također, još jednom se potvrđuje da sport spaja pa će tako spojiti i dva prijateljska naroda, hrvatski i ruski”, istaknuo je gradonačelnik Bandić.