Epidemija

Raste broj zaraženih u hrvatskom susjedstvu, u Srbiji kritično još osam pacijenata

Hina

Reuters

Reuters



Ukupan broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u petak navečer je bio 89, a prvi slučajevi pojavili su se i u Sarajevu. 


Ravnateljica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu Sebija Izetbegović potvrdila je lokanim medijima kako su testovi potvrdili da su zaražene i tri osobe koje žive u glavnom gradu BiH.


Još dva slučaja zaraze potvrđena su kod osoba iz Goražda, dok je jedna zaražena osoba iz Tešnja.




Svi ti slučajevi, kako je pojasnila Izetbegović, povezani su s izvorištem zaraze koje je ranije locirano u Konjicu.


U tom gradu je 11. ožujka, unatoč već jasnoj opasnosti od širenja zaraze, organizirana masovna proslava obljetnice rada tvornice streljiva »Igman«. Na proslavu je došao i muškarac iz Srbije koji je već bio zaražen virusom pa je zarazu prenio i na veći broj drugih sudionika.


Ranije tijekom dana potvrđeno je kako je zaraženo i novih 14 osoba s područja Republike Srpske, od kojih je 11 iz Banje Luke.


U Sjevernoj Makedoniji 76 zaraženih koronavirusom, na Kosovu 24


U Sjevernoj Makedoniji u petak je zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom te je ukupno 76 osoba zaraženo, objavio je na Facebooku makedonski ministar zdravstva Venko Filipče. 


Po njegovim navodima, zaraženi koronavirusom registrirani su u Skoplju, Debru, Gostivaru, Ohridu, Štipu i Kavadarcima.


Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na prištinsku Koha Ditore, na Kosovu su u petak registrirana dva nova slučaja zaraze koronavirusom te je ukupno do sada 24-ero oboljelih.


Kako javlja Kosovo online, do sada je u laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju u Prištini testirano 417 uzoraka i 24 osobe su bile pozitivne.


Prva žrtva koronavirusa u Srbiji, kritično još osmero, vlada uvodi strože mjere


Srbija je u petak Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) prijavila prvu žrtvu koronavirusa na svom teritoriju, a premijerka Ana Brnabić izjavila je novinarima da je preminuo 59-godišnji Kikinđanin, zaražen od nositelja virusa čiji je sin boravio u Milanu.


Brnabić je novinarima na tiskovnoj konferenciji u Vladi Srbije rekla da se liječnici bore za živote još osmero pacijenata koji su na respiratorima i imaju tešku kliničku sliku, te navela da su u kućnoj izolaciji 64 osobe.