Štrajk

Radnici Amazona štrajkaju: “Božićni pokloni vjerovatno neće stići na vrijeme”

P. N.

Popularni mjesto internetske kupovine – Amazon, mogao bi biti razlog kašnjenja božićnih poklona zbog štrajka svojih djelatnika.



U mjesecu smo kada trgovine bilježe najveće poraste potrošnje, kako one u susjedstvu, tako i one internetske. Jedna od najpoznatijih takvih platformi je Amazon. Od danas su njegovi djelatnici službeno u štrajku.


Dva Amazonova distribucijska centra u Njemačkoj danas su odustala od posla. Razlog? Štrajk. Radnici štrajkaju zahtijevajući kolektivnim ugovorima povećanje plaće i bolje uvjete rada.


Glasnogovornik sindikata govori da radnici distribucijskog centra u Leipzigu planiraju štrajkati do 24. prosinca, a oni u Werneu do utorka.




“Postoji rizik da božićni darovi neće stići na vrijeme”, dodao je, ali uz naglasak da je tvrtka na to spremna i da se štrajk neće odraziti na njihove obveze u pogledu isporuka.


Inače, sindikat Verde je drugi najveći sindikat u Njemačkoj s oko dva milijuna članova. Isti već  pet godina vrši pritisak na Amazon da vodi kolektivne pregovore za njegovih 16.000 radnika u Njemačkoj, što Amazon odbacuje. Početna bruto plaća im iznosi 10,78 eura na sat i raste do prosječnih gotovo 2400 eura na mjesec uključujući bonuse nakon dvije godine, doznajemo s HINE.