Izlaze detalji razgovora predsjednika SAD-a i Rusije

Putin i Trump dogovorili povratak izbjeglica u Siriju

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Mizincev kaže kako je početna procjena da će se u Siriju vratiti 890 tisuća izbjeglica iz Libanona, 300 tisuća iz Turske, te 200 tisuća iz zemalja Europske unije



 Rusko ministarstvo obrane izjavilo je u petak da je poslalo prijedlog Washingtonu oko zajedničke organizacije povratka sirijskih izbjeglica, a nakon što su se o istome dogovorili predsjednici Rusije i SAD-a Vladimir Putin i Donald Trump, javljaju ruske novinske agencije.


Trump i Putin sastali su u Helsinkiju u ponedjeljak, no i dalje nije poznato o čemu su razgovarali na sastanku jedan na jedan.


Rusko ministarstvo obrane poslalo je prijedlog za sastavljanje plana o zajedničkoj akciji za povratak svih sirijskih izbjeglica na mjesta gdje su živjeli prije rata koji je počeo 2011. godine.




”Napretku u ovom smjeru pomogli su dogovori koje su postigli predsjednici Rusije i Sjedinjenih Država tijekom helsinškog summita”, rekao je Mihail Mizincev, dužnosnik ruskog ministarstva obrane, a prenosi TASS.


Američka i ruska vojska u Siriji imaju komunikacijski kanal kako bi se izbjegli slučajni sukobi, no zajednički rad po pitanju izbjeglica predstavljao bi puno veću suradnju.


”Prijedloge koje je predstavila Rusija trenutačno razrađuje američka strana”, dodaje ministarstvo.


Navodi se kako prijedlog uključuje uspostavu rusko-američko-jordanske promatračke skupine u Amanu, te sličnu skupinu u Libanonu, a koje bi organizirale povratak preko 1.7 milijuna Sirijaca u bliskoj budućnosti.


Mizincev kaže kako je početna procjena da će se u Siriju vratiti 890 tisuća izbjeglica iz Libanona, 300 tisuća iz Turske, te 200 tisuća iz zemalja Europske unije.