Siniša Leto

Puljanin u Tajlandu spasio dvojicu od utapljanja: “Zgrabili su me kao da sam milijun eura”

Patricija Softić

Foto Facebook

Foto Facebook

Usprkos tome što su ga i tajlandski mediji, i svjedoci samog događaja proglasili herojem, on kaže da je samo postupio ljudski, kao dobri Samaritanac



PULA Jeste li u redu sada? Jeste li bolje? Drugi put nemojte ići u duboko, poručio je Puljanin Siniša Leto dvojici iznemoglih Kineza koje je prošle subote spasio od utapanja na javnoj plaži u ljetovalištu Pattaya na Tajlandu.


– Išli su u duboko, sav se još tresem. Ne znaju plivati, a idu u duboko, čuje se na video snimci nastaloj u trenutku spašavanja.


Naime, dok je Puljanin sam spašavao živote kineskih turista, koji su očito precijenili svoje plivačke sposobnosti, njihove su djevojke stajale na pješčanoj plaži i snimale cijelo zbivanje.


Prvo mislio da se zezaju




– Prvo sam pomislio da se zezaju dok sam ih gledao onako s obale, da se gnjure međusobno. Gunđali su nešto na svom jeziku ali nisam mislio da su u frci. Svejedno sam ustao i krenuo prema vodi ne skidajući pogled s njih. Nije to bilo daleko od obale, možda 40 metara ili manje, samo što su baš nedavno radnici proširivali obalu plaže i crpili pijesak iz vode za to, pa su napravili svojevrsnu stepenicu pod morem, tako da voda naglo postaje dublja.


Vjerojatno su tako njih dvojica završila nesvjesno u dubini, pretpostavljam, a ako nisu vješti u plivanju, ne čudi da ih je odjednom uhvatila panika. Vidio sam da su odjednom počeli problemi. Počeli su se hvatati jedan za drugoga, ali tako su samo radili još gore, jer su vukli jedan drugoga pod vodu. Uletio sam u more i brzo doplivao do njih, a kada sam im se približio, obojica su me zgrabili kao da sam milijun eura, šali se 51-godišnji Leto.


Ovo spašavanje omogućila mu je njegova plivačka vještina, ali i fizička konstitucija, jer je sa svojih 1,90 centimetara i snažne građe, Leto prema puno sitnijim Azijatima bio poput pravog Neptuna. No, usprkos tome što su ga i tajlandski mediji, i svjedoci samog događaja proglasili herojem, on kaže da je samo postupio ljudski, kao dobri Samaritanac. Za svoj hrabri čin ne očekuje nikakvu nagradu, kaže, niti mu ju je itko ponudio, a sve što želi zauzvrat jest da se na plaži podhitno zaposle spasioci. Taj apel uputio je i portalu Thaivisa koji je odmah potom objavio vijest o ovom nesvakidašnjem turističkom danu našeg sugrađanina.


Nije mi bilo svejedno


– Radi se o pješčanoj plaži dugoj oko tri kilometra koja se nalazi točno nasuprot Bella Vista hotela na Beach Road, kako je zovu. U vrijeme incidenta, osim, vjerojatno djevojaka tih Kineza, pored mene su bili i neki Indijci, ali neplivači, pa im nisu mogli pomoći. Nije ni meni kao iskusnom plivaču bilo baš svejedno zgrabiti odjednom dvojicu ljudi koji se utapaju, ali sam očekivao da će se odmah popeti na mene i potopiti me u panici. To sam im i dozvolio, opustio sam se, uzeo zraka i hodao s njima po dnu. Onda sam se jako odgurnuo od dna da malo izronim i uhvatim zraka, i opet pod vodu, i tako sam hodao možda 20 metara dok nismo stigli do uzvišenja gdje su i oni mogli stajati samostalno, prepričao nam je Leto.


Kada su konačno sva trojica izašli na obalu, vidno iscrpljeni, Siniša Leto ostao je tu još neko vrijeme da se uvjeri da su spašeni turisti dobro, a potom im je dao dobronamjeran savjet da ubuduće budu oprezniji pri kupanju u moru. Kako sam kaže, pola sata nakon cijelog događaja otišao je na pivo i zaboravio da se išta uopće dogodilo. Sve dok ga nije kontaktirao spomenuti Tajlandski portal.


Siniša Leto inače je jedan od poznatijih pulskih ugostitelja koji je, sada sezonski restoran u pulskom kvartu Vidikovac, naslijedio od još poznatijih roditelja, Danice i Marka Leta. Nakon gotovo svake sezone, Leto odlazi na duži godišnji odmor, a Tajland je posjetio, kaže, već desetak puta jer ga ova zemlja i narod uvijek iznova fasciniraju, kako svojom ljepotom i prednostima, tako i onim manje lijepim stvarima.


Upijam iskustva lokalnih ugostitelja


– Dolazim ovamo i promatram sve te silne ugostiteljske objekte i ulične prodavače hrane, upijam njihova znanja i iskustva i pokušavam barem nešto od toga potom primijeniti u pripremi naših jela u restoranu. A i zabavno je zato što se valja nadmudrivati s njima, gotovo svaki dan me netko prevari za nešto, ali to je jako dobar trening. Zapravo bi radije išao u daleko bolje destinacije, ali tri mjeseca ovdje košta kao tri tjedna Havaja ili St. Martina.


Infrastruktura je fenomenalna u odnosu na Kubu, sigurnost ti je zagarantirana ako ne tražiš probleme za razliku od Rio de Janeira gdje nije baš mudro ići sam. Ovaj put sam stigao negdje polovinom prosinca i u Pattay ostajem još deset dana, a onda idem na Phuket, 900 kilometara južnije. Phuket je, recimo, kao Hvar, zaista top destinacija, u kojoj se doslovno osjećam kao doma, a u Pulu se namjeravam vrati tek sredinom ožujka, kaže Leto.


Zato smo ga i prepustili njegovom daljnjem uživanju u godišnjem odmoru i istraživanju ove egzotične zemlje uz želje da više ne dođe u situaciju da nekome mora spašavati goli život.