Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Virus H5N8

Ptičja gripa se pojavila i u Njemčkoj: "Ne možemo predvidjeti brzinu širenja"

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2020. u 15:42 2020-01-21T15:42:00+01:00

U susjednoj Poljskoj je zbog ptičje gripe već ubijeno na desetke tisuća kokoši i purica

U Njemačkoj je po prvi put u posljednje dvije godine zabilježen uzročnik ptičje gripe H5N8, priopćio je okrug Spree-Neisse (Špreva-Nisa) u utorak.

»Za sada nam je poznat samo jedan slučaj, a polazimo od toga da je uzročnik došao u jeku migracije ptica selica«, rekla je Elke Reinking s epidemiološkog instituta Friedrich Loeffler u Potsdamu.

Nadalje je priopćeno da je virus H5N8 pronađen kod jedne lisaste guske. Virus se ne prenosi na čovjeka, ali se jako brzo širi među pticama.

Stručnjaci zasad ne mogu predvidjeti kojom brzinom i hoće li se uopće virus širiti kao prijašnjih sezona. U sezoni 2016/2017 zbog ptičje gripe je ubijeno stotine tisuća životinja u njemačkim peradarskim farmama.

Vlasti u pogođenom području, uz granicu s Poljskom, preporučili su vlasnicima peradi da skrbe za to da njihove životinje ne dolaze u kontakt s drugim pticama. Između ostalog je poljoprivrednicima preporučeno da hranilišta za ptice ne drže na otvorenome kako to ne bi privuklo divlje ptice.

U susjednoj Poljskoj je zbog ptičje gripe već ubijeno na desetke tisuća kokoši i purica. Pretpostavlja se da je i zaražena guska stigao s istoka Europe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.