Zaraza u kompaniji Webasto

Prvi zaraženi koronavirusom u Njemačkoj, zarazila ga kolegica iz Kine

Hina

Reuters

Reuters

"Pacijent se zarazio prošlog tjedna tijekom seminara na kojem je sudjelovala i jedna kolegica iz Kine", rekao je Andreas Zapf, direktor bavarskog Zemaljskog ureda za zdravstvo



BERLIN U Njemačkoj je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom, a pacijent se zarazio nakon kontakta s kolegicom iz Kine, priopćio je u utorak bavarski Zemaljski ured za zdravstvo.


“Pacijent se zarazio prošlog tjedna tijekom seminara na kojem je sudjelovala i jedna kolegica iz Kine”, rekao je Andreas Zapf, direktor bavarskog Zemaljskog ureda za zdravstvo.


Oboje djelatnika rade u kompaniji Webasto, koja je specijalizirana za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju.




Kineska kolegica je nekoliko dana uoči internog školovanja doputovala iz Šangaja u sjedište tvrtke u blizini Starnberga u Bavarskoj, a nekoliko dana prije toga je imala kontakt sa svojim roditeljima koji dolaze iz grada Wuhana, u kojem je epidemija koronavirusa i izbila prije nekoliko tjedana.


Bavarska ministrica zdravstva Melanie Huma rekla je kako je zaraženi pacijent, koji se nalazi u karanteni klinike Schwabing u Muenchenu, “dobro”.


Trenutno se istražuje s kim je zaraženi imao kontakt. On je tijekom vikenda imao simptome gripe, ali se u ponedjeljak osjećao bolje te je otišao na posao. Ministarstvo zdravstva pretpostavlja da je zaraženi imao kontakt s oko 40 osoba na radnom mjestu i obitelji.


Zasad se radi o jedinom pacijentu u Njemačkoj kod kojeg je dokazan koronavirus. 


Zdravstvene vlasti u Bavarskoj trenutno testiraju 40 kolega i članova obitelji, koji su dolazili u kontakt s pacijentom, potvrdili su zdravstveni dužnosnici. “Broj bi još mogao rasti”, kazao je šef odjela za infektivne bolesti Martin Roth.


Direktor bavarskog zemaljskog ureda za zdravstvo Zapf kazao je da se infekcija dogodila “u intervalu u kojem Kineskinja još nije pokazivala nikakve simptome”.