Odjeci presude

Presuda Vasiljkoviću u Srbiji ocijenjena političkom: Vučićeva stranka tvrdi da je presuđeno svim Srbima

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Kako prenosi Tanjug, Vulin je u pisanoj izjavi za medije ocijenio da je Vasiljkoviću izrečena politička presuda bez utemeljenja i dokaza i da je to žalostan dokaz da će hrvatskim pravosuđem još dugo vladati osveta, a ne pravda.



ZAGREB/BEOGRAD – Presuda Draganu Vasiljkoviću donesena u utorak u Splitu u Srbiji je ocijenjena političkom, uz naglasak da je njome presuđeno svim Srbima koji su stali u obranu svojih prava početkom 1990-tih, prenose srbijanski mediji.


Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je da je presuda Vasiljkoviću, poznatom kao Kapetan Dragan, politička, neutemeljena i bez dokaza, dok je vladajući SNS istaknuo da je tom presudom presuđeno i svim Srbima koji su početkom 1990-ih stali u obranu svojih prava i države.


Vasiljković je u utorak u Splitu osuđen prvostupanjskom presudom na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj. U pritvoru se nalazi već 12 godina, tako da bi mu prema ovoj presudi ostalo još tri godine zatvora.




Kako prenosi Tanjug, Vulin je u pisanoj izjavi za medije ocijenio da je Vasiljkoviću izrečena politička presuda bez utemeljenja i dokaza i da je to žalostan dokaz da će hrvatskim pravosuđem još dugo vladati osveta, a ne pravda.


»Donijeti takvu presudu u Splitu, gdje žrtve zvjerskog mučenja u logoru Lora još uvijek čekaju pravdu, je ruganje istini«, ocijenio je, dodajući da politika u Hrvatskoj otežava pomirbu sa Srbijom unatoč naporima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dvije države prošlost ostave iza sebe.


»Od zakona koji se donosi da bi se protjerani Srbi proglasili agresorima, do presude Draganu Vasiljkoviću u kojima osim politike nema dokaza. Osveta je zamijenila pravo«, navodi Vulin.


Potpredsjednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), Marko Đurić u pisanoj izjavi za medije istaknuo je da progon Srba u Hrvatskoj ostaje goruća sramota čitave Europe.


Vasiljković je »danas je u Hrvatskoj osuđen u političkom procesu, a presuđeno je svim Srbima koji su početkom ’90-ih godina stali u obranu svojih kolektivnih prava i svoje države«, ocijenio je Đurić.


Đurić dodaje da progon Srba iz Hrvatske ostaje goruća sramota čitave Europe, a ovu presudu smatra još jednom u nizu pljuski srpskom narodu, napominjući da se ništa drugo nije moglo ni očekivati od pravosuđa države u kojoj se one koji su poticali i počinili najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata danas slavi kao heroje.


»Umjesto što politički motiviranim presudama nastavljaju poticati šovinističku mržnju prema srpskom narodu, pravosudni organi u Hrvatskoj mogli bi učiniti nešto u vezi ploče sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu ili činjenice da je više od četvrt milijuna ljudi protjerano, a više od dvije tisuće ubijeno i nestalo tijekom operacija etničkog čišćenja cinično nazvanih ‘Oluja’ i ‘Bljesak’, a da nitko od najodgovornijih nije za to kažnjen«, naveo je.


Istaknuo je i kako je Vasiljković očito osuđen kao »simbol otpora stvaranju države u kojoj srpski narod, njegova kultura i vjera nisu bili poželjni«.


Srbijanski odvjetnik Dragan Palibrk ocijenio je da je presuda Vasiljkoviću »katastrofalna« i »politička«.


»Smatram da je on na takvu kaznu osuđen zato što nije htio lažno teretiti (bivšeg predsednika SRJ Slobodana) Miloševića pred Haškim tribunalom, već je svjedočio u skladu sa istinom«, rekao je Tanjugu Palibrk koji također smatra da je Vasiljković osuđen bez dokaza.


»Čak je i optužnica podignuta bez dokaza, a nažalost doživjeli smo i presudu bez njih«, kazao je Palibrk.